London: iseseisvusreferendum on viimane asi, mida Šotimaa praegu vajab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa lipp
Šotimaa lipp Foto: SCANPIX

Uus iseseisvusreferendum on viimane asi, mida Šotimaa praegu vajab, teatas täna Briti peaministri David Cameroni kantselei.

«Šotimaa põhjused Ühendkuningriigis olemiseks on sama tugevad, nagu 18 kuu eest,» lausus kantselei pressiesindaja. «Viimane asi, mida Šotimaa praegu vajab, on järjekordne lõhestav referendum.»

Šoti peaminister Nicola Sturgeon ütles vahetult pärast Ühendkuningriigi elanike otsust EList lahkuda, et uue iseseisvusreferendumi korraldamine järgmise kahe aasta jooksul on väga tõenäoline. Tema sõnul hakkab Šotimaa kohalik parlament ette valmistama vajalikku seadusandlust teise rahvahääletuse korraldamiseks.

Neljapäevasel referendumil Suurbritannia jäämise üle ELi toetas 52 protsenti EList lahkumist ning 48 protsenti jäämist. Samas 62 protsenti šotlastest hääletasid EL-i jäämise poolt.

Eelmine Šotimaa iseseisvusreferendum toimus 2014. aasta septembris ja tollal jäid peale iseseisvumise vastased. Pärast ELi rahvahääletust ja selle tulemust on iseseisvumismeelsete hulk tõusnud ning Sturgeon on rõhutanud, et näeb Šotimaad ELi riigina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles