Ülemkohus andis õiguse Texase abordikliinikutele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad täna Texase Ülemkohtu ees
Protestijad täna Texase Ülemkohtu ees Foto: AP/Scanpix

Ülemkohus langetas täna otsuse USA Texase osariigi abordikliinikute kasuks, kes väitsid ligi veerandsajandi suurimas aborti käsitlevas kohtuasjas, et neile kehtestatud normidega kitsendatakse naiste õigust rasedust katkestada.

Kohtunikud toetasid häältega 5-3 kliinikute kaebust. Kohtunik Stephen Breyeri sõnul leidis kohus, et kliinikutele kehtestatud nõuded on meditsiini seisukohast tarbetud ja vastuolus põhiseaduses sätestatud abordiõigusega.

Texase võimud väitisid, et 2013. aastal vastu võetud seadust ja sellele järgnenud regulatsioone on vaja naiste tervise kaitseks. Reeglid kehtestasid abordikliinikutele haiglatega sarnased nõuded.

Breyer ütles, et peaaegu ükski kehtestatud nõuetest ei ole naiste tervise huvides, vaid need on tõsiseks takistuseks aborti soovivatele naistele ning kitsendavad nende põhiseaduslikke õigusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles