Türgi president loodab Venemaaga veel lähiajal suhteid parandada (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Goran Stanzl/PA Images

Türgi president Recep Tayyip Erdogan avaldas esmaspäeval lootust, et Venemaaga õnnestub suhted kiiresti normaliseerida.

«Ma loodan, et me saame seljataha jätta selle olukorra, mis on kahjulik mõlemale riigile ja liikuda edasi suhete kiire normaliseerimise suunas,» ütles president.

Erdoğan avaldas kaastunnet mullu sügisel Vene sõjalennuki allatulistamises hukkunud Vene piloodi perekonnale ning vabandas nende ees, kinnitas varem päeval Venemaa presidendi pressisekretär Dmitri Peskov.

«Erdoğan väljendas sügavat kahetsust juhtunu pärast ja rõhutas valmidust teha kõik võimalik Vene- Türgi tavapäraselt sõbralike suhete taastamiseks, samuti reageerida ühiselt piirkonna kriisisündmustele ja võidelda terrorismiga,»ütles pressisekretär.

«Meil polnud iialgi tahtmist ega sihilikku soovi tulistada alla Venemaa Föderatsioonile kuuluvat lennukit,» kirjutati läkituses. «Soovin veelkord avaldada sügavat kaastunnet hukkunud Vene piloodi perekonnale ning ütlen «vabandust». Jagan nende valu kogu oma südamega. Vene piloodi perekond on meie jaoks nagu türgi perekond. Valu ja tekitatud kahju taaga leevendamise nimel oleme valmis mis tahes algatuseks,» tsiteeriti Türgi presidenti sõnumis.

Läkituses toodi esile ka asjaolu, et kohus uurib Vene piloodi hukkumisega seotud Türgi kodaniku tegemisi.

Türgi ajaleht Yeni Şafak kirjutas esmaspäeval, et asepeaministri Numan Kurtulmuşe sõnul Türgi-Vene suhete paranemise protsess kiireneb positiivses suunas.

«Me näeme, et meetmeid suhete parandamiseks Venemaaga rakendatakse kiirendatud korras,» ütles Kurtulmuş.

Seejuures mainis ta mitut Türgi juhtkonna tehtud sammu ning lisas, et Venemaa tühistas Türgi kodanike töökeelu.

«Loodetavasti saab sellest algus,» märkis asepeaminister.

Türgi ja Venemaa suhted halvenesid pärast seda, kui Türgi tulistas alla riigi piiri rikkunud Vene sõjalennuki.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kinnitas esmaspäeval juudiriigi ja Türgi kokkulepet suhete normaliseerimisest ja lisas, et see annab riigi majandusele tugeva tõuke. Iisraeli ja Türgi suhted said ränga hoobi 2010. aasta mais, kui Iisraeli eriüksused ründasid Gazasse suundunud abilaevastikku. Türgile kuuluval alusel Mavi Marmara sai surma üheksa Türgi aktivisti, kümnes suri hiljem haiglas.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles