Istanbuli lennujaamas sai plahvatustes surma vähemalt 36 inimest (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Istanbuli rahvusvahelises Atatürki lennujaamas kärgatasid eile plahvatused, vähemalt 36 inimest sai surma ja üle 140 inimese haavata.

Istanbuli rahvusvahelises Atatürki lennujaamas õhkisid end teisipäeval kolm enesetapuründajat, surma sai 36 inimest, teatas Türgi peaminister Binali Yıldırım. Siseministeeriumi andmeil sai haavata üle 140 inimese.

«Värskeima informatsiooni kohaselt on elu kaotanud 36 inimest,» ütles Yıldırım rünnakupaigas ajakirjanikele, lisades ISi araabiakeelset nimetust kasutades, et tõendid viitavad Daeshile.

Ka uudisteagentuur Dogan teatas, et esialgsete oletuste järgi on rünnaku taga Islamiriik, viidates allikatele politseist. Ent ühe Türgi ametniku sõnul on veel liiga vara kedagi rünnakus süüdistada. Rünnaku korraldamise eest pole seni veel keegi vastutust võtnud.

Kui algselt teatati kahest plahvatusest, siis viimase informatsiooni kohaselt oli plahvatusi kolm, kirjutas CNN. On teada, et üks plahvatustest toimus terminali kõnniteel ja teine lennujaama sissekäigu lähedal asuva turvavärava juures. Samuti on tulnud teateid, et siselendude terminalis toimus plahvatus.

Kuberner Vasip Şahin ütles, et kõik kolm enesetapuõhkijat viisid läbi rünnakud kolmes erinevas kohas lennujaamas.

Ühe Türgi ametniku sõnul oli enamik hukkunuist Türgi kodanikud, samas oli hukkunute seas ka välismaalasi.

Uudisteagentuurid on jaganud videot turvakaameralindistusest, millelt on väidetavalt näha plahvatuse hetke Atatürki lennujaamas:

Justiitsminister Bekir Bozdaği sõnul jõudis üks terroristidest automaatrelvast Kalašnikov reisijate pihta tule avada, enne kui õhkis end rahvusvahelise terminali sissepääsu juures turvaväravate juures. Võimude teatel püüdsid korrakaitsjad teda takistada tema pihta tulistamisega.

Ühelt sotsiaalmeedias jagatud videolt on näha, kuidas politseiametnikul õnnestub haavata tundmatut meest, kes jääb põrandale lamama ja laseb end õhku vaid mõned sekundid pärast seda, kui politseinik temast eemale jookseb. 

Keegi on saanud pildile väidetava relva, mida üks terroristidest kasutas, ja jaganud seda sotsiaalvõrgustikus Twitter.

Kohaliku meedia informatsiooni kohaselt kasutati rünnakus ka käsigranaate.

Türgi lennujaamades viiakse turvakontrolli läbi nii terminalihoonete sissepääsu juures ning hiljem väljuvate lendude tsoonis.

77-aastane lõuna-aafriklane Paul Roos rääkis Reutersile, et lennujaama rahvusvahelisse terminali sisenenud terrorist tulistas suvalises suunas. «Ta lihtsalt tulistas ükskõik kelle suunas, kes jäid talle ette. Ta oli riietatud musta. Ta ei kandnud näo ees maski. Olin temast kõigest 50 meetri kaugusel eemal,» rääkis ta. Mees oli koos naisega teel tagasi Kaplinna pärast puhkust Lõuna-Türgis.

«Siis viskusime leti taha, aga miski pärast tõusin mina püsti ja jäin teda vaatama. Ta pööras end ümber ja asus meie poole liikuma. Ta hoidis oma relva põues. Ta vaatas ärevalt ringi ega keegi ei peata teda ja siis läks alla eskalaatorile. Kuulsime veel tulistamist ja siis veel üht kärgatust ning pärast seda oligi kõik,» kirjeldas Roos läbielatut.

Saksamaalt pärit Duygu, kes oli passikontrollis, et siseneda Türki, ütles, et ta viskus põrandale, kui kuulis plahvatusi. «Kõik hakkasid minema jooksma. Kõikjal oli näha verd ja kehatükke. Nägin ustel isegi kuuliauke,» rääkis naine.​

Reisija Laurence Cameron kirjeldas CNNile, mida ta nägi pärast seda, kui ta astus lennukist välja. «Seal oli suur hulk kiljuvaid inimesi. Mõned kukkusid teineteise peale. Vaene poiss ratastoolis jäeti üksinda maha. Kõik tormasid hoone tagumisse osa ja siis inimesed jooksid teist teed pidi tagasi. Mitte keegi vist ei saanud aru, mis toimub,» lausu ta.

Pealtnägija Ercan Ceyhan ütles telekanalile CNN-Turk, et nägi lennujaama sisenemas 30 kiirabiautot.

Uudisteagentuuri DHA andmeil viidi haavatud, kelle seas on ka politseinikke, Bakirköy riiklikusse haiglasse.

Justiitsminister Bekir Bozdağ kutsus sõidukijuhte vältima kahte peamist lennujaama viivaid teid, et kiirabibrigaadid saaksid probleemideta sündmuspaigale jõuda.

Vaata Haberturki veebilehelt videoid sündmuskohast.

Türgi peaminister Binali Yıldırım on kutsunud kokku kriisikohtumise.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kutsus ühisele võitlusele terrorismi vastu.

«Kui kõik riigid, kogu inimkond, ei suuda ühendada jõude ja pidada ühist võitlust terrorirühmituste vastu, täituvad ükshaaval kõik võimalused, mida me oma peas kardame,» teatas Erdoğan avalduses.

Terrorirünnak Istanbuli lennujaamale meenutas märtis toimunud Brüsseli lennujaamale korraldatud pommirünnakut, mille tagajärjel sai surma 16 inimest. Islamiriigi võitlejad ründasid Belgia pealinnas samal päeval veel metroorongi, kus sai veel 16 inimest surma.

Türgis on viimase aasta jooksul korraldatud mitu ohvriterohket plahvatust, mille eest on vastutuse võtnud kas kurdi mässulised või äärmusrühmitus Islamiriik (IS).

Istanbuli Atatürki lennujaam tühistas kõik saabuvad ja väljuvad lennud. Kõik reisijad suunati hotellidesse.

Foto: Flightradar24
Ekraanitõmmis veebilehelt Flightradar24.com
Ekraanitõmmis veebilehelt Flightradar24.com Foto: Flightradar24

Viimane lend Tallinnast Istanbuli väljus 28. juunil kell 19.20 ja maandus umbes kell 22.20. Välisministeeriumini ei ole seni jõudnud teateid eestlastest, kes plahvatuse ajal lennujaamas oleks olnud, kirjutas ERR.

Küll aga palub ministeerium Istanbulis viibivatel eestlastel teatada ministeeriumile, et nendega on kõik korras. Selleks võib helistada ööpäevaringsele valvetelefonile numbril 53019999 või saata e-kiri aadressile konsul@mfa.ee

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles