ELi uus julgeolekustrateegia: liikmesmaad suurendagu panust kaitsesse (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini
Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ärgitas teisipäeval avaldatud uues julgeolekustrateegias blokki suurendama panust enda kaitsesse.

«Eurooplastena peame võtma suurema vastutuse oma julgeoleku eest. Me peame olema valmis ja võimelised heidutama, vastama ja kaitsma end välisohtude eest,» ütles Mogherini Euroopa Ülemkogul liikmesriikide liidritele antud uue julgeolekustrateegia dokumendis.

Suurbritannia otsus EList lahkuda on tõsine hoop ELi sõjalisele haardele, kuna tegemist on bloki sõjaliselt kõige tugevama liikmesriigiga.

Ehkki Suurbritannia on aktiivne panustaja hetkel väga piiratud ulatusega ELi sõjalistes operatsioonides, on peaminister David Cameron seisnud järjekindlalt vastu Euroopa armee loomisele.

Mogherini dokument, mille valmimisele kulus aasta, seab EL-ile ambitsioonikad eesmärgid uute julgeolekuväljakutsete taustal idas, mille keskmes on Ukraina konflikti, ning lõunas, kus on peateema kaos Aafrikas ja Lähis-Idas.

«Ehkki NATO on olemas, et kaitsta oma liikmesriike, millest enamik on Euroopa riigid, välisrünnaku eest, peavad eurooplased olema paremini varustatud, väljaõpetatud ja organiseeritud, et panustada otsustavalt sellistesse ühistesse jõupingutustesse, ning tegutsema vajadusel ka autonoomselt,» seisab dokumendis.

Euroopa võime jaoks edendada rahu ja kaitsta julgeolekut oma piirides ja nende taga on oluline sobiv ambitsioonikuse ja strateegilise autonoomia tase, nähtub dokumendist.

ELi liidrid tegid Mogherinile ülesandeks koostada bloki «Globaalne välis- ja julgeolekupoliitika strateegia» eelmisel aastal, mil blokk seisis silmitsi Teise maailmasõja järgse rängima rändekriisiga.

Mogherini on järjekindlalt väitnud, et EL peaks etendama ülemaailmselt rolli kooskõlas ühe maailma suurima majanduse seisundiga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles