Itaalia ja Holland jagavad ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme ametiaja

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia välisminister Paolo Gentiloni teatab kokkuleppest Hollandiga ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme ametiaja jagamiseks.
Itaalia välisminister Paolo Gentiloni teatab kokkuleppest Hollandiga ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme ametiaja jagamiseks. Foto: AFP/SCANPIX

Itaalia ja Holland jõudsid teisipäeval pärast ÜRO Peaassambleel viigiga lõppenud hääletustulemust kokkuleppele jagada omavahel ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme kaheaastane ametiaeg.

Peaassamblee valis teisipäeval viis uut Julgeolekunõukogu mittealalist liiget, kes alustavad kogus tööd järgmisest aastast. Valituks osutusid Rootsi, Etioopia, Boliivia ning esimese Kesk-Aasia riigina Kasahstan.

Holland ja Itaalia kogusid viiel hääletusel võrdselt 95 häält, mida oli kaugelt vähem võiduks vajalikust kahest kolmandikust.

Hollandi välisminister Bert Koenders ütles ÜRO delegaatidele, et tulemus "oli selge signaal, et te hindate mõlemat riiki".

Itaalia välisminister Paolo Gentiloni ütles, et täielikku pariteeti arvestades on jagatud ametiaeg JN-is "kahe Euroopa riigi jaoks viis edastada ühtsussõnum".

Kokkuleppe alusel, mis läheb hääletusele, töötab Itaalia JN-is 2017. ja Holland 2018. aastal.

Kui peaassamblee jagatud ametiaja heaks kiidab, on tegemist harvaesineva, ent mitte esimese taolise juhtumiga. 1960. aastal jagasid JN-i mittealalise liikme ametiaja Türgi ja Poola.

Viis uut mittealalist liiget asuvad Julgeolekunõukogus tööle 1. jaanuarist.

Nõukogus on viis alalist ja kümme mittealalist liiget. Alalisteks liikmeteks on Hiina, Prantsusmaa, Venemaa, Suurbritannia ja USA. Mittealalisteks liikmeteks on hetkel Angola, Egiptus, Jaapan, Malaisia, Uus-Meremaa, Senegal, Hispaania, Ukraina, Uruguay ja Venezuela.

Tänavu aegub Angola, Malaisia, Uus-Meremaa, Hispaania ja Venezuela mandaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles