Kerry sõnul ei pruugi Suurbritannia EL-ist lahkuda (3)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry ja Briti välisminister Philip Hammond pressikonverentsil.
USA välisminister John Kerry ja Briti välisminister Philip Hammond pressikonverentsil. Foto: SIPA/Scanpix

USA välisminister John Kerry ütles teisipäeval, et Suurbritannia referendumi tulemust, mis andis võidu Euroopa Liidust lahkumise pooldajatele, ei pruugita kunagi ellu viia ning London ei kiirusta lahkumisega.

Kerry ütles Colorados Aspeni ideede festivalil, et ametist lahkuv Briti peaminister David Cameron tunneb end jõuetuna, et läbi rääkida lahkumise üle, mida ta ei taha.

"See on väga keeruline lahutus," lausus Kerry Suurbritannia ja EL-i eelseisvatele lahkumiskõnelustele viidates.

Esmaspäeval Downing Streeti külastanud Kerry sõnul ei soovi Cameron aktiveerida Lissaboni lepingu artikkel 50, mis lükkaks käima kaks aastat kestva lahkumisprotsessi.

London ei soovi Kerry sõnul lasta end nurka suruda, jääda kahe aasta jooksul ilma assotsiatsioonileppest ning leida end olukorrast, kus ta sunnitakse ilma sellise leppeta EL-ist lahkuma.

USA esidiplomaadi sõnul ei ole Cameroni jaoks selge, kuidas EL-ist lahkumise läbirääkimisi pidada. "Sama käib ka enamiku kohta, kes selle poolt hääletasid," ütles ta, viidates ilmselt lahkumise pooldajate kampaania juhtfiguuridele.

Ühendriikide välisminister ütles vastuseks vestlusringi moderaatori küsimusele, kas Suurbritannia otsust on võimalik tagasi võtta, et selleks on mitu võimalust.

"Ma ei taha välisministrina neid välja käia. See oleks minu hinnangul viga. Aga on olemas mitu võimalust," sõnas ta.

Cameron on öelnud, et jätkab Lissaboni lepingu artikkel 50 aktiveerimise oma järeltulijale, kes peaks ametisse astuma oktoobriks.

EL-ist lahkumiseks tuleb rakendada Lissaboni lepingu artikkel 50. Esimese sammuna peab Suurbritannia Euroopa Ülemkogu ametlikult teavitama, et kavatseb ühendusest lahkuda. Seejärel algavad kaks aastat kestvad väljumisläbirääkimised, mida on poolte üksmeele korral võimalik pikendada.

Neljapäeval peetud referendumil toetas Suurbritannia lahkumist EL-ist 51,9 protsenti valijatest, 48,1 protsenti toetas liitu jäämist.

Lõpliku tulemuse kohaselt hääletas lahkumise poolt 17,4 miljonit inimest ning ühenduse liikmeks jäämist toetas 16,1 miljonit inimest. Hääletamas käis 33,6 miljonit inimest ehk 72,2 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles