Poola likvideerib Nõukogude sõjamonumendid (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude sõduritele tänu avaldav monument Poolas Legnicas.
Nõukogude sõduritele tänu avaldav monument Poolas Legnicas. Foto: Reuters/ScanPix

Poola võttis vastu otsuse tõsta vabaõhumuuseumisse ümber rohkem kui 200 üle riigi asuvat Teise maailmasõja lõppu ja Poola «vabastamist» tähistavat Nõukogude mälestusmärki.

Rahvusliku Mälestamise Instituut (IPN) paneb ette viia kujud Varssavist loodes Borne Sulinowos endise Nõukogude sõjaväebaasi territooriumil asuvasse parki. Seal kasutataks neid ajaloo õpetamise eesmärgil.

Instituudi haridusosakonna direktori Andrzej Zawistowski sõnul puudutab plaan 229 monumenti, kuid ainult neid, mis väljendavad oma sisult kujuteldavat tänu Punaarmeele.

Venemaaga pole kava osas konsulteeritud ning on tõenäoline, et see pingestab kahe riigi suhteid. Eelmisel aastal avaldas Moskva tugevat protesti, kui Pieniezno linnast eemaldati Nõukogude sõjamonument. Venemaa väitel demonstreerivat see austuse puudumist ohverduse vastu, mida tema sõdurid Poolat natsismi küüsist päästes kandsid.

Moskva rõhutab, et 1994. aastal sõlmitud kahepoolse leppe järgi kohustub Poola kaitsma kõiki sõjamemoriaale. Ent Varssavi väitel hõlmab lepe ainult kalmistuid, mis jäävad aga praeguse kava alt välja.  

«Plaan puudutab ainult monumente, mis väljendavad tänu Punaarmeele, ning see ei mõjuta Nõukogude kalmistuid,» sõnas Zawistowski. 

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles