Saksamaa suurendab kontrolli välisluure üle (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine ameeriklaste jälgimisbaas Lõuna-Saksamaal Bad Aiblingis.
Endine ameeriklaste jälgimisbaas Lõuna-Saksamaal Bad Aiblingis. Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaal ootavad parlamendi heakskiitu uued meetmed, millega piiratakse oma skandaalidesse sattunud välisluureteenistuse BND volitusi.

Agentuuri juurde määrati juristidest koosnev ekspertpaneel, mille ülesandeks on anda toimuvast ülevaade otse kantsler Angela Merkelile. Samuti uuendati ja täpsustati ülesannete nimekirja, mis kuuluvad BND pädevusse.

Ehkki andmete kogumine Euroopa Liidu institutsioonidelt ja partnerriikidelt pole otsesõnu keelatud,  tohib seda teha vaid piires, mis aitab tunda ja hoida ära plaanitavaid terroriakte. Juba kaks kuud tagasi vahetati välja ka BND juht Gerhard Schindler.

Uuendused on ajendatud süüdistustest, et sakslased tegid nuhkimisel koostööd ameeriklaste Riikliku Julgeolekuagentuuriga (NSA). BNDl oli nimekiri allikatest, keda jälgiti ja kelle kohta saadud andmed anti edasi Ühendriikidele.

Varem on Merkel teatanud, et ei kiida heaks «sõprade tagant luuramist». 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles