Venemaal hakkab sisevägede asemel tegutsema rahvuskaart

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sisevägede liikmed.
Venemaa sisevägede liikmed. Foto: SCANPIX

Venemaa föderatsiooninõukogu kiitis tänasel istungil heaks seadustepaketi, millega luuakse sisevägede asemele rahvuskaart.

Venemaa rahvuskaart hakkab tagama eriolukorda, võitlema terrorismiga, korraldama territoriaalkaitset, valvama ja kaitsma riikliku tähtsusega ja eriobjekte. Rahvuskaart peab kontrollima relvaringlust, eraturvaettevõtteid, tagama koostöös siseministeeriumiga avaliku korra ja osalema riigipiiri valvamises, saatma eriveoseid ning tagama Venemaa terviklikkuse.

Rahvuskaart saab asulates, samuti kinnipidamisasutustes massirahutuste mahasurumiseks sisevägede volitused.

Rahvuskaadi liikmed saavad õiguse avada autosid ning neisse tungida. Seda võib teha kodanike elude päästmiseks, julgeoleku tagamiseks massirahutuste ja eriolukordade puhul, kurjategejate kinnipidamiseks ja kuriteo takistamiseks.

Rahvuskaart ei tohi kasutada relvi rahvahulga kogunemise puhul, kui kannatada võivad saada kõrvalised isikud, välja arvatud, kui see on vajalik terroriteo tõkestamiseks, pantvangide vabastamiseks, riiklikule objektile, valvatavale eriveosele ning rahvuskaardi enda objektile relvastatud või rühmaviisilise rünnaku tagasilöömiseks.

Rahvuskaardi liikmed võivad kodanike või nende endi ohtu sattumise puhul kasutada hoiatamata jõudu, erivahendeid ja tulirelvi, ütles seadus.

Muil puhkudel peab rahvuskaartlane tegema hoiatuse ja andma aega oma seaduslike nõudmiste täitmiseks.

Rahvuskaartlased võivad kasutada erivahendeid massirahutuste ja muude liiklust, organisatsioonide tööd ja sidet segavate õigusvastaste tegude mahasurumiseks, kuritegude ennetamiseks, rahvuskaardi ründamise tagasilöömiseks ja valvatavate objektide kaitseks.

Rahvuskaart ei tohi kasutada erivahendeid rasedate ja erivajadustega inimeste suhtes, kui nad ei osuta relvastatud vastupanu ega osale teiste kodanike elu ohustavas rünnakus.

Rahvuskaartlased saavad ka õiguse vajadusel inimesi kinni pidada ja tungida eluruumidesse.

Tagamaks rahvuskaartlaste ja nende perekonnaliikmete julgeolekut, keelatakse meedial avalikustada rahvuskaardi üksuste asupaiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles