ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis heaks lisajõudude saatmise Malisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina päritolu haavatud rahuvalvaja.
Hiina päritolu haavatud rahuvalvaja. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

ÜRO Julgeolekunõukogu kiitis kolmapäeval üksmeelselt heaks lisajõudude saatmise rahuvalvemissioonile Malis.

Prantsusmaa koostas vastava resolutsiooni pärast rünnakuid ÜRO üksuste vastu. Kokku saadetakse Aafrika riiki lisaks 2500 sinikiivrit.

Resolutsiooni kohaselt võivad rahuvalvajad rakendada "kõiki vajaminevaid meetmeid" rünnakute ärahoidmiseks.

MINUSMA nime all tuntud missiooni hakkab täienduse järel kuuluma 15 200 sõdurit ja politseiametnikku ning see saab kaasaegse varustuse ja kiirreageerimisüksused.

Malis on viimasel ajal sagenenud rünnakud ÜRO rahuvalvajate ja kohalike julgeolekutöötajate vastu.

Mali põhjaosas tapeti kolmapäeval rünnakus sõjaväekonvoile kolm ja sai haavata kuus sõdurit. Rünnak leidis aset Timbuktu linna lähedal, kus veel 2012. aastal valitsesid terrorivõrgustik Al-Qaeda ja teised islamistide rühmitused.

Juuni alguses sai rünnakus ÜRO baasile surma üks ja haavata neli Hiina rahuvalvajat. Mai lõpus tapeti riigi keskosas äärmuslaste rünnakus viis Togo rahuvalvajat.

Mali on ebastabiilne alates 2012. aasta riigipöördest, mille järel langesid riigi põhjaosa kõrbealad tuareegide ja nendega liidus olevate pühasõdalaste kätte. Prantsuse vägede toetusel õnnestus pühasõdalased Mali põhjaosa asulatest välja tõrjuda, ent piirkond pole seni täielikult stabiliseerunud ja islamistid korraldavad seal endiselt rünnakuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles