Vene kohus rehabiliteeris tsaar Nikolai II

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai II.
Nikolai II. Foto: Wikipedia.org

Venemaa Föderatsiooni ülemkohus rehabiliteeris täna pärast aastaid kestnud vaidlusi Venemaa viimase tsaari Nikolai II ja tema pereliikmed.


«Ülemkohtu presiidium kuulutas tsaar Nikolai II ja tema perekonna vastased repressioonid alusetuks ning rehabiliteeris nad,» ütles ülemkohtu esindaja Pavel Odintsov AFP-le.

Vene peaprokuratuur ja kohus on bolševike hukatud tsaari hea nime taastamisest varem korduvalt keeldunud, sest kohtunike sõnul polnud nende hukkamist kunagi sanktsioneeritud kohtuotsusega ning selle kohta puuduvad ametlikud otsused.

Hispaanias elav suurvürstinna ja Romanovite dünastia järeltulija Maria Vladimirovna on aastaid nõudnud, et tsaariperekonna mahalaskmine kuulutataks poliitiliseks kuriteoks, mis võimaldaks nende ametlikku rehabiliteerimist.

Bolševikud lasksid tsaar Nikolai II koos tema perekonnaliikmete ja omastega maha 1918. aastal Jekaterinburgis. Venemaa õigeusu kiriku peapiiskoppide üldkogu kuulutas tsaari ja tema perekonna 2000. aastal pühakuteks.

Ülejäänud Romanovite dünastia liikmed on varem kuulutatud poliitiliste repressioonide ohvriteks ja nad on rehabiliteeritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles