Kanada peaministrit süüdistatakse plagiaadis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada konservatiivne peaminister Stephen Harper.
Kanada konservatiivne peaminister Stephen Harper. Foto: Reuters / Scanpix

Kanadas lahkus ametist võimuerakonna kõnekirjutaja, kes võttis enda peale vastutuse, kui peaminister Stephen Harperit süüdistati viie aasta eest esitatud kõne varastamises maakera kuklapoolelt.

Konservatiivse Partei palgal olnud Owen Lippert tunnistas, et ta oli oma erakonna juhi kõnet koostades «liiga innukalt» kopeerinud lõike sõnavõtust, mille oli varem Iraagi invasiooni kaitseks pidanud Austraalia tollane peaminister John Howard, vahendas

Lippert kinnitas samas, et ei tema otsesed ülemused ega ka tollal opositsiooni juhtinud Harper polnud sellest teadlikud. Plagiaadisüüdistused praeguse peaministri vastu vallutasid meedia lähenevate üldvalimiste kampaania ajal.

Harper pidas oma kõne 20. märtsil 2003 Ottawas peetud alamkoja eriistungil, kus arutati sõja algust Iraagis. Tollal opositsiooni juhtinud saadik kutsus siis liberaalide valitsust liituma USA juhitud koalitsiooniga. Nüüd ilmnes, et peaaegu sõna-sõnalt sama kõne oli vaid paar päeva varem pidanud maakera kuklapoolel Howard.

Süüdistustega peaministri vastu tuli lagedale liberaalide parlamendisaadik Bob Rae, kes mängis oma väidete tõestuseks ette ka väljavõtteid mõlemast kõnest. Rae märkis, et sõnavõttude kokkulangevuse avastasid kogemata kahe kuu eest erakonna strateegid, kes otsisid sarnasusi Harperi ja USA presidendi George W. Bushi vahel.

Liberaalid leiavad nüüd, et peaminister tuleks oma parteist välja heita ning plagieerimise kontekst tegevat asja veel hullemaks, sest Harper õhutas tollases sõnavõtus riiki minema sõtta, suutmata seejuures ise oma sõnu valida. «Kanadalased tahavad, et nende riik räägiks maailmaareenil oma häälega,» leidis liberaalide liider Stephane Dion.

Harper juhib juba teist aastat vähemusvalitsust ning ta soovib kahe nädala pärast toimuvatel ennetähtaegsetel valimistel juurde saada mõnikümmend kohta parlamendis, et saavutada seal enamus. Viimased arvamusküsitlused näitavad, et konservatiividel on selleks lootust, sest rivaalitsevate liberaalide ees juhitakse ligi kümne protsendipunktiga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles