Türgi: lennujaamaründajad olid Venemaalt, Usbekistanist ja Kõrgõzstanist (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istanbuli Atatürki lennujaam.
Istanbuli Atatürki lennujaam. Foto: SCANPIX

Istanbulis Atatürki rahvusvahelises lennujaamas korraldatud terrorirünnaku toimepanijad olid pärit Venemaalt, Usbekistanist ja Kõrgõzstanist, teatas täna Türgi ametnik.

Türgi võimud tegelevad praegu lennujaama rünnanud kurjategijate isikute tuvastamisega, kuid tegemist pole jäänuste nappuse tõttu kerge ülesandega. Valitsusmeelne ajaleht kirjutas täna siiski, et Venemaa taustaga ründaja on pärit Tšetšeeniaga piirnevast Dagestanist.

Türgi meedia tsiteeris politseiallikaid, kelle sõnul olid ründajad üürinud Istanbulis Aksaray piirkonnas korteri ja võtnud sealt õhtul 20.45 takso Atatürki lennujaama. Taksojuhi kirjelduse kohaselt paistsid mehed rahulikud ja üldse mitte mures.

Võimude teatel ei pääsenud kolmik algul terminalihoonesse sisse. «Kui terroristid ei saanud tavaliselt turvakontrollist läbi, kus on skännerid, politsei ja pagasikontroll, läksid nad tagasi, võtsid relvad kohvritest välja ja avasid turvakontrolli juures tule,» kirjeldas toimunud Türgi peaminister Binali Yıldırım.

Kaks Türgi ametnikku kinnitasid uudisteagentuurile AP, et üks kolmest ründajast sisenes saabuvate lendude terminali, avas seal tule ja õhkis end seejärel. Puhkenud kaose ajal läks teine ründaja lahkuvate lendude saali ülakorrusel ja lasi end seal õhku. Kolmas, väljas oodanud mees detoneeris oma pommi, kui hirmunud reisijad lennujaamast välja tormasid.

Võimud süüdistavad Atatürki lennujaamas üleeile õhtul korraldatud relva- ja enesetapurünnakus äärmusrühmitust Islamiriik (IS). Rühmitus pole praeguseks rünnakut omaks võtnud.

Türgi politsei teatas täna ka 13 arvatava ISi džihadisti vahistamisest. Kahtlusalused võeti kinni 16 reidis, mis tehti Istanbuli eri paigus. Lisaks arreteeriti sadamalinnas Izmiris veel üheksa kahtlusalust, kuid võimud keeldusid täpsustamast, kas vahistamised olid seotud Atatürkis toimunuga.

Lennujaamarünnakus sai surma 41 ja vigastada üle 240 inimese. Nüüdseks tuvastatud ohvrite seas on 23 türklast, kuus saudiaraablast, kaks iraaklast ja üks iraanlane, jordaanlane, tuneeslane, usbekk ja urkainlane.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles