Putin sõidab Soome suhteid kindlustama (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene presidendi Vladimir Putini reedesest visiidist Soome oodatakse suhete kindlustamist naabermaade vahel ajal, mil piirkonnas on kasvanud pinged seoses sanktsioonide ja Ukraina kriisiga.

Putin külastab Soomet esmakordselt pärast Ukraina kriisi puhkemist 2014. aastal. Venemaa relvajõud on hoogustanud oma tegevust Ida-Euroopas ning teated õhuruumirikkumistest Vene lennukite poolt on tavalised. NATO on vastanud sellele kohaloleku suurendamisega Eestis, Lätis ja Leedus; Soomes ja Rootsis on aga hoogu kogumas debatt NATO-ga ühinemise üle.

«Selle visiidiga võib Moskva näidata, et hoolimata Lääne ja EL-i katsetest teda isoleerida, on olemas riik, mis Vene liidri lahkelt vastu võtab,» ütles Helsingi Ülikooli teadusdirektor Markku Kangaspuro. «Ja veel enam, see riik asub pingelises Läänemere piirkonnas.»

Moskva, mis on kurtnud NATO väidetava tungimise üle oma mõjusfääri, vaataks viltu, kui Venemaaga 1300 kilomeetri pikkust ühispiiri omav Soome ja Rootsi alliansiga ühineksid, ütles Andrei Kolesnikov Carnegie Moskva keskusest.

«Väljavaade, et Soome ja Rootsi NATO-ga liituvad, on tundunud viimastel kuudel suurem kui kunagi varem pärast külma sõja lõppu,» märkis Kolesnikov. «Kuid pikas perspektiivis ei ole kaugeltki kindel, et selline samm neile riikidele Venemaa vältimatut vastureaktsiooni arvestades kasuks tuleks.»

Mure Venemaa reaktsiooni pärast sisaldub ka hiljutises Soome välisministeeriumi julgeolekupoliitilises raportis ja võib olla põhjuseks, miks nii Soomes kui Rootsis läbi viidavad küsitlused näitavad jätkuvalt enamiku vastasseisu alliansiga ühinemisele.

Putin hoiatas neljapäeval Venemaa vastumeetmete eest NATO sõjalise aktiivsuse kasvule Venemaa piiride lähedal, millega tema sõnul tahetakse õõnestada aastakümneid kujunenud sõjalist pariteeti.

Oma suveresidentsis Putinit võõrustava Soome presidendi Sauli Niinistö sõnul Soome julgeolekupoliitiline dokument kõnelustel ilmselt jutuks ei tule. Kuid et visiit algab nädal enne NATO tippkohtumist, kus on tähtsal kohal Läänemere piirkonna julgeolek, siis regiooni julgeolekut läbirääkimistel käsitletakse. Niinistö, kes on küll NATO-sse mittekuuluva riigi pea, on kutsutud alliansi kohtumisel osalema.

«Niinistö ei soovi paati kõigutada. Ta ei toeta NATO liikmesust ega soovi stabiilsuse huvides isegi säärast spekulatsiooni tõstatada,» märkis Kangaspuro, lisades, et ilmselt arutavad pooled piiriküsimusi ja majanduskoostööd.

Venemaa oli Soome tähtsaim kaubanduspartner, kuid mullu kahanes kahe riigi kaubavahetus enam kui 30 protsenti.

Peterburist pärit Putin on Soomet korduvalt külastanud. Ta käis Niinistö suveresidentsis kolme aasta eest töövisiidil ning möödunud aasta märtsis Moskvas, kus Putin nõustus tegema lõppu illegaalsete migrantide voolule läbi Venemaa Soome põhjapiirile.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov kirjeldas kolmapäeval töövisiiti regulaarseks arvamustevahetuseks «ühe meie lähima partneriga».

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles