Taiwani sõjalaev tulistas ekslikult Hiina suunas välja raketi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaart näitab eksikombel Taiwani sõjalaevalt välja tulistatud raketi liikumise trajektoori.
Kaart näitab eksikombel Taiwani sõjalaevalt välja tulistatud raketi liikumise trajektoori. Foto: SAM YEH/AFP/Scanpix

Taiwani sõjalaev tulistas täna eksikombel Hiina suunas ülihelikiirusega raketi, mis on mõeldud lennukikandjate tabamiseks, teatas merevägi.

Kodumaal välja arendatud rakett Hsiung-feng III (Vapper tuul) tegevusraadiusega 300 kilomeetrit lendas umbes 75 kilomeetrit ja kukkus vette Taiwani hallatud Penghu saare vetes Taiwani väinas.

Rakett tulistati välja täna hommikul kell 8.10 (Eesti aeg 02.10) 500-tonniselt raketilaevalt, mis asub Taiwani lõunaosa Tsoyingi sadamas ankrus.

Mereväe teatel ei ole esialgu selge, mis asjaoludel rakett välja tulistati, ent see võis juhtuda inimliku eksituse tõttu.

«Meie esialgne uurimine leidis, et operatsiooni ei viidud läbi tavaprotseduuri kohaselt,» ütles viitseadmiral Mei Chia-shu ajakirjanikele, lisades, et uurimine käib.

Helikopterid ja mereväe laevad saadeti raketti otsima, ütles Mei. Ta lisas, et sõjavägi teatas eksimusest Taiwani kõrgeimale julgeolekuasutusele, riiklikule julgeolekukonverentsile.

Taiwani Mandri asjade nõukogu, mis tegeleb saare Hiina-poliitikaga, keeldus ütlemast, kas Pekingit on vahejuhtumist teavitatud.

Suhted Taiwani ja Hiina vahel on jahenenud alates Hiina-skeptilise Demokraatliku Progressipartei (DPP) võidust jaanuarikuistel presidendi- ja parlamendivalimistel.

Hiinasse jahedamalt suhtuv Tsai Ing-wen vannutati Hiinasse sõbralikumalt suhtuva Ma Ying-jeou asemel presidendiks mais.

Hiinat häirib Tsai keeldumine ühe Hiina poliitika mainimisest oma inauguratsioonikõnes ja sellest möödunud aja jooksul.

Ehkki Taiwan on alates 1949. aastal kommunistide võiduga lõppenud Hiina kodusõjast Pekingist poliitiliselt sõltumatu, ei ole ta kunagi ametlikult iseseisvust välja kuulutanud ning Hiina näeb Taiwani endiselt taasühendamist ootava territooriumina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles