Schäuble: Brexiti-järgne EL peab keskenduma probleemide lahendamisele (5)

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liit peab pärast Brexiti-ehmatust kõrgelennulised nägemused kõrvale panema ja keskenduma inimeste usalduse taastamiseks pakiliste probleemide lahendamisele, ütles Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble täna avaldatud intervjuus.

Selle asemel et Euroopa Liidu alusleppe muutmise või institutsionaalsete reformide üle vaielda, peavad ühendus ja tema liikmesriigid leidma kiiresti lahenduse põgenikekriisile, noorte tööpuudusele ja teistele probleemidele, sõnas Schäuble ajalehele Welt am Sonntag.

«Praegu ei ole aeg suurteks visioonideks,» teatas 73-aastane minister, keda Euroopa projekti kirgliku eestkõnelejana hämmastas brittide otsus ühendusest välja astuda.

«Olukord on nii tõsine, et me peame lõpetama tavalised Euroopa ja Brüsseli mängud. EL seisab silmitsi lakmustestiga, võib-olla oma ajaloo suurimaga.»

Schäuble tunnistas, et põhimõtteliselt on ta tihedama integratsiooni poolt. «Aga praegu ei ole õige aeg. Euroopa ei saa kasvava demagoogia ja süveneva euroskeptitsismi olukorras senisel moel edasi minna.»

Olukorras, kus ka teistest EL-i riikidest kostab lahkulöömist nõudvaid hääli, peab ühendus Schäuble arvates hoiduma konfrontatsioonist ega tohi lihtsalt tavalist retoorikat jätkata.

«Nii palju on teha,» rõhutas Saksa minister. «Praegu ei ole aeg poliitilisteks jutlusteks Euroopa üle. Me peame tegutsema, mitte suuri sõnu tegema, ja tõestama inimestele, et Euroopa loeb.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles