Üks nädal, kolm rünnakut eri riigis - Islamiriik kujutab endast jätkuvalt vihast vastast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bagdadi terrorirünnaku toimumispaik.
Bagdadi terrorirünnaku toimumispaik. Foto: SCANPIX

Kolm eri linna kolmes eri riigis langesid möödunud nädalavahetusel Islamiriigi terroristide rünnaku alla.

Eile Iraagi pealinnas Bagdadis toimunud enesetapurünnakus sai surma üle saja inimese, Bangladeshi pangvangidraamas Dhakas jättis elu 22 inimest ning ISi arvele kirjutatav terrorirünnak Istanbulis nõudis 44 inimelu, kirjutab täna USA Today.

Hiljutised ohvriterohked rünnakud näitavad seda, et IS on suutnud luua maailma eri paigus rakukesi, kes suudavad veresauni korraldada hoolimata sellest, et ISi nn kalifaadi ala on eelmise aastaga võrreldes kokku kuivanud.

«Islamiriik kaotab Iraagis ja Süürias alasid, kuid kujutab endast jätkuvalt ohtlikku vastast,» kommenteeris eile Brookingsi instituudi analüütik ja endine USA luure keskagentuuri (CIA) töötaja Bruce Riedel.

Bagdadi ja Dhaka rünnakute eest on Islamiriik vastutuse võtnud, kuid Istanbuli lennujaamaplahvatuste eest mitte.

Brookingsi instituudi Lähis-Ida ekspert Daniel Byman tõi välja, et IS on viimase kahe aasta jooksul tavapärasemates sõjalistes operatsioonides kahjusid kandnud ning keskendub nüüd senisest enam terrorirünnakutele ja sissisõjale.

«Me oleme juba täheldanud, et Iraaki ja Süüriasse suunduvate välisvõitlejate arv on vähenenud. Islamiriigi seisukohast võetuna on need viimased rünnakud meeleheitlikud teod. Kuid iseenesest on need olnud edukat ja vihjavad võimalusele, et selliseid rünnakuid näeme me tulevikus veelgi,» ütles Byman.

Ta lisas, et mida meeleheitlikumaks Islamiriik muutub, seda enam hakkavad nad kasutama ka isehakanute abi. «ISil on kümneid tuhandeid poolehoidjaid, kes pole vaid üle Lähis-Ida pillutud, kuid asuvad ka Lääne-Aafrikas, Kagu-Aasias ja mujal,» teatas analüütik.

ISi kohalolu mujal Aasias on viimastel aastatel samuti kasvanud, kuigi Lähis-Idaga võrreldes on seda siiki vähem. Liibüas on ISil umbes 6000 võitlejat.

Bagdad

Eile Iraagi pealinnas toimunud enesetapurünnak oli selle aasta ohvriterohkem.  Ka viitab rünnak sellele, et olles Iraagist ja Süüriast üha suurematelt aladelt välja tõrjutud, on IS pöördunud tsiviilelanikke sihikule võtva strateegia poole.

Nädal varem oli USA toetatud Iraagi väed Fallujah' islamistide käest tagasi vallutanud. Tegu on märgilise sündmusega, mis ühtlasi tähendab ISile valusat kaotust.

Iraagi valitsus oli lootnud seda, et kui džihadistid Fallujah'st välja ajada, jääb ka pealinnas pommirünnakuid vähemaks, sest linn asub Bagdadi suunduvate suurte teede teel.  

Iraagi väed tagasivallutatud Fallujah' linnas. Fotod: Scanpix
Iraagi väed tagasivallutatud Fallujah' linnas. Fotod: Scanpix Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Dhaka

Laupäevane kümnetunnine pantvangidraama Dhaka diplomaatilise kvartali reostoranis lõppes 20 pangvangi ja kahe politseiniku surmasaamisega. Pangvange sunniti peast koraani tsiteerima ning kes seda ei suutnud, tapeti. Võimud tapsid lõpuks ka kuus terroristi.

Bangladeshi rünnakus surma saanud politseiniku matused Dhakas.
Bangladeshi rünnakus surma saanud politseiniku matused Dhakas. Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP

Istanbul

Kahtlusaluste kolmik õhtiks end teisipäeva õhtul Atatürki rahvusvahelises lennujaamas. Istanbuli elanikud teatasid pärast, et kartsid juba ammu, et midagi sellist võib Türgis jälle juhtuda. Viimase aasta jooksul on riigis toimunud peaaegu 20 terrorirünnakut, kus surma on saanud 300 inimest ja viga üle tuhande.

Istanbuli rünnakute ohvrite mälestustseremoonia Atatürki lennujaamas.
Istanbuli rünnakute ohvrite mälestustseremoonia Atatürki lennujaamas. Foto: Emrah Gurel/AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles