Poola taastab tänasest ajutiselt piirikontrolli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola piirivalvur Euroopa Liidu lipu varjus.
Poola piirivalvur Euroopa Liidu lipu varjus. Foto: SCANPIX

Poola võimud otsustasid 2. augustini taastada piiril, sadamates ja lennujaamades piirikontrolli.

Otsus langetati 8.–9. juunil Varssavis toimuva NATO tippkohtumise eel ja see jääb jõusse ka kuu lõpus toimuva paavsti külaskäigu ajaks ning lõpetatakse 2. augustil, märkis meedia.

Lisaks otsustas Varssavi lõpetada piiriäärsete elanike lihtsustatud piiriületuse Ukraina ja Kaliningradi oblastiga. Riigi elanikke kutsuti üles kandma dokumenti pidevalt kaasas.

Oodatavasti saabub Varssavisse NATO tippkohtumisele üle 2000 inimese, sh riigi- ja valitsusjuhi.

Politsei- ja piirivalveamet tuletas meelde, et piirikontrolli ajutine taaskehtestamine tähendab Poolas riigipiiri ületajate jaoks reisijate dokumendikontrolli riiki sisenemisel või väljumisel.

«Inimesed, kes plaanivad lähiajal Poola sõita, peavad arvestama sellega, et piiril tuleb esitada pass või ID-kaart. Autoga reisides peavad kindlasti kaasas olema ka sõiduki dokumendid,» sõnas PPA integreeritud piirihalduse büroo juht Helen Neider-Veerme.

Neider-Veerme sõnul on inimestel küll reisides dokumendid enamasti kaasas, kuid ebamugavuste vältimiseks oleks mõistlik enne reisile minekut kontrollida ka nende kehtivust ning vajadusel taotleda uus dokument.

«Reisijad peaksid igaks juhuks varuma tavapärasest rohkem aega, seda eriti reisilaeva või lennukiga Poola tulles. Dokumentide kontroll võib tuua kaasa järjekordi piiripunktides,» lisas ta.

Eesti on pärast Schengeni viisaruumiga ühinemist kehtestanud ajutise piirikontrolli kahel korral, 2010. aasta aprillis Tallinnas toimunud NATO välisministrite kohtumise ajaks ja 2014. aasta septembril seoses Ameerika Ühendriikide presidendi visiidiga.

25.–31. juulini tähistatakse Krakówis üleilmset noortepäeva, kuhu saabub ka paavst Franciscus I. Sinna oodatakse kuni miljonit noort kogu maailmast. Poola kuulub Schengeni alasse, mille sisepiiridel dokumente ei kontrollita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles