Türgi tahab Süüria puhul Venemaaga koostööd teha (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalennukid Süürias asuvas Hemeimeemi õhuväebaasis.
Vene sõjalennukid Süürias asuvas Hemeimeemi õhuväebaasis. Foto: SCANPIX

Türgi on pakkunud välja võimaluse koostööks Venemaaga, et peatada Islamiriigi tegevus Süüria pinnal.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu lausus Reutersi teatel eile antud intervjuus: «Me teeme koostööd kõigiga, kes võitlevad Daeshi vastu, samuti on Incirliki õhuväebaas avatud kõigile,  kes on valmis võitlusega liituma.»

Kremli sõnul pole neil Ankaraga antud küsimuses otsest kontakti olnud, aga tegu on «tõsise sammuga, mida tuleb sõjalisest ja poliitilisest vaatepunktist analüüsida,» lausus Kremli kõneisik Dmitri Peskov.

Kuigi Türgi ja Venemaa mõistavad mõlemad Islamiriigi poolset ohtu, on riigid Süüria konflikti vastaspooltel ja see tekitab küsimusi õhuväebaasi avamise motiivides. Samuti võib Incirliki baasi avamine mõjuda teistele NATO liikmesriikidele ähvardavalt. Praegusel hetkel paiknevad antud baasis USA, Saksamaa, Suurbritannia, Saudi Araabia ja Katari lennukid, mis osalevad USA poolt juhitud õhumissioonidel Islamiriigi vastu.   

Selline väljaütlemine viitab kahe riigi vaheliste suhete paranemisele pärast eelmisel aastal toimunud intsidenti, kus Türgi väed lasid alla Venemaa sõjalennuki.

Koostöö Türgi ja Venemaa vahel sai uuesti võimalikuks pärast Türgi presidendi ametlikku vabandust lennuki allatulistamise eest. Riikide vahepealsed suhted olid sedavõrd teravad, et katkestatud olid omavahelised majanduslikud suhted ja Vene turistidel oli keelatud Türgi kuurortide külastamine.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles