Montenegro peaminister: Euroopa ühendamine on ülimuslik visioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montenegro peaministri Milo Dukanovici hinnangul tuleb mõned EL-i poliitikad üle vaadata.
Montenegro peaministri Milo Dukanovici hinnangul tuleb mõned EL-i poliitikad üle vaadata. Foto: JOHN THYS/AFP

Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust ei tekita dilemmat, sest ühendatud Euroopa on ülimuslik visioon, ütles Montenegro peaminister Milo Dukanovic esmaspäeval.

"Brexit oli ebameeldiv üllatus kõigile, kes tahavad näha terviklikku ja ühendatud Euroopat, ning selle järelmeid tuleb analüüsida," lausus Dukanovic Pariisis Lääne-Balkani ja EL-i tippkohtumise järel ajakirjanikele.

Montenegro peaminister rõhutas samas, et ehkki Brexiti valguses tuleb mõned EL-i poliitikad, sealhulgas laienemine üle vaadata, ei karda ta bloki laienemise peatumist. Vajadust EL-i struktuuri analüüsi järele toonitasid ka varasemad sündmused, eelkõige järjestikused võlakriisid, lausus ta.

"On võimalik, et Brexitiga seonduv aeglustab laienemisprotsessi, ent me ei heida meelt ühel lihtsalt põhjusel. Meie eesmärk ei ole saada võimalikult kiiresti EL-i liikmeks ja isegi siis, kui me selleks valmis pole," lausus Dukanovic.

Tema sõnul on Montenegros suured lootused seotud liitumisprotsessiga. "Me õppime selle protsessi käigus palju. Me viime ellu uusi standardeid ja elame päev-päevalt üha euroopalikumas riigis," ütles valitsusjuht.

Dukanovici sõnul peaks EL-i laienemine jätkuma ettevaatlikul moel ja silmas pidama regionaalset lõimumist ning euroopalikumaks muutumist.

"Eurooplastena leiame, et ühendatud Euroopa on vajalik mitte üksnes Lääne-Balkani huvides, vaid Euroopa ülemaailmse konkurentsivõime jaoks," lausus peaminister, rõhutades, et EL-i laienemine on olnud üks bloki edukamaid poliitikaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles