Kaebus restoranis vallandas debati katalaani keele üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Hispaania laulja sotsiaalmeedias esitatud kaebus ettekandja suutmatuse üle teda katalaani keeles teenindada on kaasa toonud tulise debati katalaani keele positsiooni üle, vahendab The Local.

Hispaania muusik avaldas sotsiaalmeedias kaebuse peale seda, kui ettekandja ei suutnud teda katalaani keeles teenindada. Quimi Portet sõitis praamil Baleaari saarte Formentera ja Ibiza vahel, kui ettekandja keeldus tema tellimust vastu võtmast, kuna ei saanud katalaani keelsest tellimusest aru.

Portet laadis Twitterisse üles pildi ettekandjast katalaani keelse alapealkirjaga «Formentera-Ibiza praamil, 8 a.m. See teenindaja ei mõistnud tellimust «café am llet` (kohv piimaga)».

Portet` sõnul vastas kelner talle peale tellimuse esitamist, et mõistab galeegi, hispaania, prantsuse, inglise ning isegi itaalia keelt, aga ei saa temast katalaani keeles aru.

Laevafirma Balearia praamid sõidavad Barcelona ja Baleaari saarte vahel, kus katalaani ja hispaania keel on mõlemad ametlikeks keelteks. Laevafirma vastas kiiresti laulja kaebusele, vabandas ning lubades ettekandja suhtes meetmed tarvitusele võtta. Hiljem selgus, et firma ei kavatse siiski ettekandjat vallandada.

Ettekandja vastas, et kahetseb situatsiooni ja väitis, et ei kuulnud Portet`d korralikult. «Ma ei tea, miks ma nii vastasin. See ei ole vabandatav. Mul ei ole midagi katalaanide vastu, ma tahan lihtsalt oma tööd teha,» sõnas mees ajalehele.

Balearia sõnas avalduses, et kelner oleks pidanud olema ettevaatlikum ning nad on võtnud kasutusele vastavad meetmed, et taoline vahejuhtum enam ei korduks.

Intsident paljastas taaskord paljudiskuteeritud Kataloonia kakskeelsuse küsimuse, tuues kaasa mõlema poole kommentaarid sotsiaalmeedias.

«Mis ajast on Baleaari saared Kataloonia?» küsis üks Twitteri kasutaja, samas kui teine väitis, et tegu oli katalanofoobia juhtumiga.

Kolmas Twitteri kasutaja aga väljendas seisukohta, et on arusaadav, et teenindaja ei tea, mida «llet» tähendab, kui ta katalaani keelt ei räägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles