Filipiinid on valmis Pekingiga Lõuna-Hiina mere asjus läbi rääkima (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: Reuters/ScanPix

Manila on nõus pidama Hiinaga läbirääkimisi, kui ÜRO toetatud Alaline Vahekohus (PCA) otsustab Lõuna-Hiina mere asjus Pekingi vastu esitatud hagis Manila kasuks, lausus Filipiinide uus president Rodrigo Duterte täna.

«Filipiinid on jätkuvalt optimistlikud, et tribunal otsustab meie kasuks,» lausus Duterte. Kui otsus pole Filipiinide jaoks soodne, siis riik aktsepteerib seda ning allub otsusele, lisas ta.

«Kui see on meie jaoks soodne, siis peame läbirääkimisi,» rõhutas president. «Me pole valmis minema sõtta, sõda on räpane sõna.»

Filipiinid ootavad enne tegutsemist ära kohtu otsuse, mis tuleb ilmselt 12. juulil, ning Manila lähtub oma edasises käitumises Filipiinide huvidest, lausus Filipiinide president.

Hiina riiklik päevaleht China Daily kirjutas eile, et Peking on valmis alustama läbirääkimisi Filipiinidega juhul, kui Manila eirab tribunali otsust.

Manila esitas Pekingi vastu hagi 2013. aasta algul, öeldes, et Filipiinid on 17 aastat kestnud läbirääkimistega ammendanud kõik poliitilised ja diplomaatilised kanalid vaidluse lahendamiseks. Kohus on hagi arutanud kolm aastat, pidanud kaks istungit ning kogunud pea 4000 lehekülge tõendeid.

Hiina nõudleb endale pea kogu Lõuna-Hiina merd. Osasid alasid, mida Hiina peab endale kuuluvaks, nõudlevad endale ka mitu teist riiki, kaasa arvatud Filipiinid. Peking on viimastel aastatel ehitanud vaidlusalusele alale tehissaari, mida saab kasutada ka sõjalistel eesmärkidel.

Tülisse on kaasatud ka USA, sest Washingtonil on mitme nõudleva osapoolega kaitseleping.

Osapoolte, nende arvukuse ning kõnealuse veetee poliitilise ja kaubandusliku olulisuse tõttu on hagi terava rahvusvahelise tähelepanu all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles