Walesi rahvas on meelt muutnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liitu jäämist pooldav t-särk ja Walesi lipp.
Euroopa Liitu jäämist pooldav t-särk ja Walesi lipp. Foto: SCANPIX

Kaks nädalat pärast Suurbritannia otsust lahkuda Euroopa Liidust paistavad Walesi inimesed olevat meelt muutnud.

Uuringuagentuur YouGov viis läbi ITV ja Cardiffi Ülikooli poolt tellitud küsitluse, kus oma arvamust Euroopa Liidu kohta avaldasid 1010 valimisealist Walesi inimest.

Tulemusi analüüsis ITV uudiste tarbeks Cardiffi Ülikooli poliitikateaduste ja rahvusvaheliste suhete professor Roger Scully.

Referendumil jagunesid waleslaste hääled 53%-47% Euroopa Liidust lahkumise kasuks. See oli küllaltki sarnane ka lõplikule referendumi tulemusele, mis oli mäletatavasti 52%-48% lahkumise poolt.

Uuringus küsiti inimestelt nende hääle kohta referendumil ning siis uuriti, kuidas hääletaks nad juhul, kui uus referendum toimuks homme. Küsitlus paljastas, et homme toimuva uue referendumi puhul oleks waleslaste arvamus vastupidine. 53% pooldaks Euroopa Liitu jäämist ja 47% sooviks lahkuda.

Selgus, et 97% inimestest, kes hääletasid referendumil Euroopa Liitu jäämise poolt on sama meelt ka praegu. Vaid 86% lahkuda soovijatest jääksid uuel referendumil oma häälele kindlaks.

Üldiseid trende vaadates on ka Walesis mustrid sarnased ülejäänud Suurbritanniale. Euroopa Liitu jäämist pooldavad pigem nooremad valijad, kes on Tööpartei või Plaid Cymru erakondade toetajad. Lahkumise poolt on pigem vanemad inimesed, kelle valimiseelistusteks on Konservatiivne Partei või UKIP.

Pärast referendumit on olnud juttu ka Walesi lahkumisest Suurbritannia koosseisust. Uuring näitab, et Walesi iseseisvust pooldab siiski väga väike osa rahvast. Vaid 19% waleslastest usuvad, et Wales peaks olema iseseisev riik. 81% arvates peab Wales jääma osaks Suurbritanniast. Need numbrid on väga sarnased ka aastale 2014, mil sarnane küsimus rahvale viimati esitati.

Küsimus Walesi iseseisvuse kohta esitati vastajatele ka natuke teises võtmes. Tekitati hüpoteetiline olukord, kus Wales saaks jääda Euroopa Liidu liikmeks vaid Suurbritanniast lahkumise korral. Sellisel juhul olid vastused varasemast erinevad – 35% vastanutest sooviks selle stsenaariumi puhul Suurbritannia koosseisust lahkuda. 65% seda ei tahaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles