Antisemiit puhus AfD ladvikus tule all hõõgunud tüli lõkkele

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AfD kaasesimehed Frauke Petry (esiplaanil pareml) ja Jörg Meuthen (vasakul)maikuus Stuttgartis parteikongressil.
AfD kaasesimehed Frauke Petry (esiplaanil pareml) ja Jörg Meuthen (vasakul)maikuus Stuttgartis parteikongressil. Foto: SCANPIX

Saksa parempopulistid erakonnast Alternatiiv Saksamaale (Alternative für Deutschland – AfD) ei saanud oma märtsikuist edu Baden-Württembergi liidumaa kohalikel valimistel kuigi kaua nautida, sest üleeile astus fraktsioonijuhi kohalt tagasi Jörg Meuthen ja kõndis koos 12 teise saadikuga partei kohtumiselt välja.

Intsidendi laiem tagapõhi on võimuvõitlus AfD lavdikus, mida juhivad kaasesimeestena Meuthen ja Frauke Petry kahekesi, kuid mõlemad tahaksid tegelikult soleerida. Tüli konkreetne ajend oli aga Baden-Württembergi AfD saadik Wolfgang Gedeon – sest nagu välja tuli, oli endisest kirurgist mees kirjutanud kolmeköitelise ja 600-leheküljelise oopuse kristlikust kultuurist läänes, kus väljendas antisemiitlikke seisukohti, muu hulgas seda, et judaism on Euroopa sisevaenlane ning nimetas holokausti eitajaid dissidentideks.

Meuthen üritas Gedeonist lahti saada juba möödunud kuul, kuid mees keeldus ise lahkumast ja välja visata ei saanud teda samuti, sest kahel hääletusel, millest viimane toimus üleeile, ei saadud kokku selleks vajalikku kahe kolmandiku saadikute toetust. Kokku istus parteist Baden-Württembergi parlamendis 23 saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles