Prantsuse kohus mõistis eluks ajaks vangi kaks Rwanda endist linnapead

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus kohtusaalist. Tito Barahira (vasakul) ja Octavien Ngenzi (paremal)
Kunstniku joonistus kohtusaalist. Tito Barahira (vasakul) ja Octavien Ngenzi (paremal) Foto: SCANPIX

Prantsusmaal mõisteti kolmapäeval eluks ajaks vangi kaks Rwanda endist linnapead, kes tunnistati 1994. aasta tapatalgutega seoses süüdi muu hulgas inimsusevastastes kuritegudes ja genotsiidis.

Protsess toimus Pariisi eritribunalis, mis loodi kohtumõistmiseks Prantsusmaale põgenenud Rwanda massimõrvarite üle.

Octavien Ngenzit ja Tito Barahirat süüdistatakse otsese rolli etendamises sadade tutsi põgenike tapmises Rwanda idaosas Kabarondo linna kirikus 13. aprillil 1994. Rwanda rahvakohus mõistis 2009. aastal mõlemale samuti tagaselja eluaegse vangistuse.

Kohtuotsuses tõdetakse, et 58-aastane Ngenzi ja 64-aastane Barahira on süüdi «inimsusevastastes kuritegudes, genotsiidis ja süstemaatiliste massihukkamiste korraldamises».

Paarkümmend aastat pärast veresauna süüdistab Rwanda Prantsusmaad endiselt kaasosalemises genotsiidis, mille käigus tapeti saja päeva jooksul vähemalt 800 000 inimest, kuna Pariis toetas Rwanda tollast hutu rahvuslaste valitsust. Kaks aastat tagasi süüdistas Rwanda vähemusse kuuluvaid tutsisid esindav president Paul Kagame Prantsusmaa sõdureid avalikult mitte üksnes genotsiidile kaasaaitamises, vaid ka selles osalemises.

Stockholmi ringkonnakohtus mõisteti maikuus osalemise eest 1994. aasta genotsiidis eluks ajaks vangi Rwandast pärit sisserändaja, kel on Rootsi kodakondsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles