USA pani Põhja-Korea juhid sanktsioonide alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: AFP/SCANPIX

Ameerika Ühendriigid kehtestasid esimest korda isiklikud sanktsioonid Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni suhtes, süüdistades teda inimõiguste rikkumises.

USA rahandusministeeriumi avaldus nimetas Jon-uni kui otsest vastutajat rikkumiste eest. Koos temaga kanti nimekirja veel kümme tippametnikku.

«Kim Jong-uni juhtimise all põhjustab Põhja-Korea jätkuvalt talumatut julmust ja raskusi miljonitele omaenda inimestele – siia alla kuuluvad kohtuvälised tapmised, sunnitöö ja piinamine,» seisab dokumendis. Hinnangute järgi paikneb Põhja-Korea vangilaagrites 80 000-120 000 inimest, kus nende igapäevaelu osaks on piinamine, seksuaalrünnakud ning hukkamised.

Käik külmutab nimekirja sattunute kõik Ühendriikides asuvad varad ning keelab kõigil Ameerika kodanikel nendega äri ajamast. Ehkki Põhja-Korea on oma tuumaprogrammi pärast juba laiaulatuslike sanktsioonide all, nähakse sammu veelgi põhjalikuma üritusena riik isoleerida.

Ühendriikide välisministeeriumi kõneisik John Kirby tunnistas, et tõenäoliselt uued sanktsioonid Kim Jong-uni ei heiduta. «Aga see ei tähenda, nagu poleks see õige käik – ning see ei tähenda, et me ei peaks endiselt selle nimel püüdlema,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles