Bush usub endiselt Iraaki tungimise õigsusesse (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bush (vasakul) ja endine Suurbritannia peaminister Tony Blair.
George W. Bush (vasakul) ja endine Suurbritannia peaminister Tony Blair. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide endine president George W. Bush kordas eile oma veendumust, et maailm on ilma Iraagi kunagise diktaatori Saddam Husseinita parem paik.

Suurbritannias avaldati kolmapäeval raport, mis käsitleb valitsuse tegevust riigi viimisel sõtta Iraagi vastu ning Suurbritannia osalust selles. Briti ekspeaminister Tony Blair viis Suurbritannia halvasti ettevalmistatud, kehvalt ellu viidud ja õiguslikult küsitavasse sõtta Iraagi vastu, selgub dokumendist.

Uurimine heitis Blairile ette Iraagi vastu sõtta minemist enne, kui kõik rahumeelsed võimalused riigi desarmeerimiseks olid ammendatud.

«Vaatamata luurealasele läbikukkumisele ja teistele vigadele, mida ta on varem tunnistanud, usub president Bush jätkuvalt, et maailm on parem paik ilma Saddam Husseinita võimul,» ütles endise riigipea pressiesindaja Freddy Ford avalduses.

«Ta on sügavalt tänulik USA ja koalitsioonivägede ohverduste eest terrorismivastases sõjas. Ühendriikidel polnud tugevamat liitlast kui Suurbritannia eesotsas peaminister Tony Blairiga,» lausus Ford.

Tema sõnul pole Bush veel Briti raportit lugeda jõudnud.

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnesti sõnul on president Barack Obama pikaajaline vastuseis Iraaki tungimisele üldteada. «President on pidanud selle saatusliku otsuse tagajärgedega tegelema kogu oma ametiaja vältel. Ilmselt peavad sellega tegelema ka järgmised presidendid,» sõnas ta.

Earnesti sõnul on oluline, et Ühendriigid võtaksid omaks Iraaki tungimise õppetunnid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles