Allikas: Moskva uurib teateid USA-sse põgenenud luuretöötaja surmast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipud Punasel väljakul.
Vene lipud Punasel väljakul. Foto: SCANPIX

Venemaa kontrollib teateid USA-sse põgenenud ja tagaselja 25 aastaks vangi mõistetud Vene välisluure polkovniku Aleksandr Potejevi surmast, edastasid Interfaxile asja tundvad allikad.

«Mõningatel andmetel suri Potejev USA-s. Praegu seda teavet kontrollitakse, » ütles üks agentuuriga vestelnu.

Teine allikas, kes kinnitas sarnase teabe saabumist välismaalt, ei välistanud, et see võib olla «väärteave, et me unustaksime selle reeturi.»

Polkovnik Potejevi reetmise tagajärjel avastati USA-s Vene luurajate võrgustik, kuhu kuulas ka Anna Chapman.

27. juunil 2010 vahistati USA-s üheksa «sügavalt konspireeritud ülesannet täitvat Vene agenti.» Mõne aja pärast tunnistas Vene välisministeerium, et kinnipeetud on Venemaa kodanikud. Sama aasta juuli alguses vahetas Venemaa neli USA kasuks luuramises süüdistatud Vene kodanikku välja kümne USA-s kinnipeetud Vene kodaniku vastu.

Vene välisluure peavalitsuse USA osakonna ülema, polkovnik Potejevi nimi ilmus meediasse 2010. aasta suvel pärast luureskandaali USA-s. 2010. novembri keskpaigas ütlesid mitu eri ametkondades töötavat anonüümsust palunud allikat, et Vene luurajad andis USA-le välja just nimelt Potejev.

«Ta põgenes Venemaalt mõni päev enne Vene presidendi Dmitri Medvedevi visiiti Washingtoni ja viibib praegu USA-s,» ütles toona üks allikas. Tema andmetel siirdusid eri ettekäänetel USA-sse enne ka tema tütar ja poeg.

27. juunil 2011 mõistis Moskva ringkonna sõjaväekohus Potejevi tagaselja 25 aastaks vangi, jättis ilma auastmest ja -märkidest ning trahvis aastapalgaga. Sama aasta augustis jättis ülemkohus otsuse jõusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles