Küsitlus: Soome populaarseim partei on endiselt Keskerakond

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Juha Sipilä.
Soome peaminister Juha Sipilä. Foto: SCANPIX

Soome erakondade populaarsustabeli teine ja kolmas partei on kohad vahetanud, kuid esikohal püsib peaminister Juha Sipilä juhitav Keskerakond, näitavad täna rahvusringhäälingus Yle avaldatud küsitlustulemused.

Taloustutkimuse küsitlus viidi läbi juunis ja juuli algul, mil kolm parteid - Koonderakond, Vasakliit ja Rootsi Rahvapartei - valisid uued juhid.

Keskerakonda toetab arvamusuuringu põhjal 21,1 protsenti vastanuist, toetus on kasvanud 0,9 protsendipunkti.

Teisele kohale on tõusnud konservatiivne Koonderakond, kelle toetus on tõusnud 0,9 protsendipunkti võrra 18,6 protsendini.

1,9 protsendipunkti suuruse languse läbi teinud opositsioonilised sotsiaaldemokraadid (SDP) on langenud 18,2 toetusprotsendiga kolmandale kohale.

Vasakliit on läinud mööda Põlissoomlastest, kelle toetus on samuti langenud. Vasakliitu toetab 9,2 ja Põlissoomlasi 8,6 protsenti vastanuist.

Küsitlus viidi läbi 8. juunist 5. juulini 2400 inimese hulgas.

SDP toetuse languse põhjuseks peab Taloustutkimuse juht Jari Pajunen nn konkurentsilepet, milles nähakse töötajate õiguste mahamängimist. Siiski on SDP toetus märgatavalt suurem kui 2015. aasta parlamendivalimiste ajal.

Koonderakonna toetuse tõusu seletatakse endise rahandusministri Alexander Stubbi vahetamisega Petteri Orpo vastu.

Välisminister Timo Soini Põlissoomlaste toetuse kahanemist peaaegu poole võrra eelmise sügisega võrreldes ei suutnud peatada ka Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise pooldajate võit 23. juuni referendumil.

Uue juhi valimisest on võitnud ka Vasakliit, kelle etteotsa tõusis juuni algul Li Andersson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles