Trump imetleb diktaatoreid (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump.
Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump. Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump on viimastel päevadel ajanud meedia tagajalgadele seoses Saddam Husseini kiitmisega. Ilmneb, et Hussein pole sugugi ainuke diktaator, kellesse Trump hästi suhtub, kirjutab Washington Post. 

«Ta oli paha tüüp – tõeliselt paha tüüp. Aga teate mis? Ta sai hästi hakkama. Ta tappis terroriste. Ta tegi seda nii hästi. Nad ei lugenud neile õigusi. Nad ei rääkinud. Nad olid terroristid ja kõik. Täna on Iraak terroristide jaoks Harvardi Ülikool,» kõneles Trump rahvakogunemisel.

Husseini kohta öeldu oli paljude USA poliitikaga seotud olevate inimeste jaoks vastuvõetamatu.

Samuti vabariiklaste presidendikandidaadiks pürginud Jeb Bushi endine abiline Tim Miller ütles Trumpi kohta: «kui presidendiks pürgiv inimene teeb pidevaid komplimente brutaalsetele diktaatoritele ja nende kasutatavatele meetoditele, siis on muretsemine loomulik. On oht, et vajaduse korral tahab ka Trump presidendina teiste diktaatorite moodi käituda. »

Washington Post avaldab, et Hussein pole sugugi ainus autoritaarne liider, kelle kohta Trumpil positiivseid sõnu on jagunud. Varasemalt on Trumpi kiituse ära teeninud ka Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Venemaa president Vladimir Putin.

Putin tunnustas eelmisel aastal avalikult Trumpi, misjärel vabariiklaste presidendikandidaat ütles, et tema jaoks on Putini tunnustus suur au. Viisakusavaldusi kasutasid ära tänavakunstnikud mitmetes linnades üle maailma, kujutades Trumpi ja Putinit suudlemas.

Aasta alguses peetud kampaaniaüritusel Iowa osariigis jätkus Trumpil häid sõnu ka Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-un’i kohta. Trump ütles: «Mõtleme Põhja-Korea peale. See mees on maniakk, aga teda tuleb tunnustada. Ta saab võimule ja haarab ohjad kohe enda kätte. See on imetlusväärne!»

Siinkohal tasub ära märkida, et eile kehtestas USA Kim Jong-un’ile ja veel kümnele Põhja-Korea ametnikule sanktsioonid seoses inimõiguste rikkumisega. Selline otsus näitab väga selgelt erinevusi Trumpi ja praeguste USA liidrite vaadetes.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles