Vene Iskander-tüüpi raketid on nõutud kaup

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iskander-E-tüüpi rakett.
Iskander-E-tüüpi rakett. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa monopoolse relvaekspordikompanii Rosoboronexporti teatel on taktikalised «maa-maa» Iskander-E-tüüpi rakettide vastu tuntud huvi paljudest riikidest.

Operatiivtaktikaliste Iskander-E raketikomplekside, mis NATO klassifikatsiooni järgi kannavad nime SS-26 Stone, vastu on huvi tundnud Süüria, Araabia Ühendemiraadid, Malaisia, India ja veel teisigi riike, vahendas RIA Novosti.

Venemaa endine president Vladimir Putin andis Rosoboronexportile möödunud aastal ainuõiguse kaubelda rahvusvahelisel turul sõjatoodanguga. Ettevõtte esindaja Nikolai Dimidjuki kinnitusel soovib firma rakette eksportida ka Alžeeriasse, Kuveiti, Singapuri, Vietnamisse ja Lõuna-Koreasse.

Iskander-E-tüüpi rakettide laskeulatus on kuni 280 kilomeetrit ja see kannab ühte 400-kilogrammist lõhkepead. Raketikompleksi kogukaal on aga 3800 kilogrammi, mida transpordivad spetsiaalsed veokid, mis suudavad kanda kokku kahte raketti.

Iskander võib kasutada nii inertsiaaljuhtimist GPS/GLONASS kui ka optoelektroonikat. Väidetavalt on raketi CEP (circular-error probable) 30 meetrit, mistõttu on see oluliselt täpsem kui näiteks Tochka-U-tüüpi rakett.

Venemaa on varem teatanud, et loobub Iskander E-tüüpi rakettidest, sest võtab kasutusele uuemad Iskander-M SRBM-tüüpi tiibraketid.

Intervjuus Vene väljaandele Nezavisimaja Gazeta ütles Venemaa sõjavägede kindral ja Vene strateegiliste raketivägede endine staabiülem kindralpolkovnik Viktor Jesin, et Venemaa võib vastusena USA kavale rajada Ida-Euroopasse raketitõrjesüsteem paigutada Iskander-M-tüüpi raketid Kalingradi või Valgevenesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles