Saksa kohus mõistis vangi viis Al-Shabaabi võitlejat (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia sõdur pärast veebruaris toimunud pommirünnakut Mogadishu linnas
Somaalia sõdur pärast veebruaris toimunud pommirünnakut Mogadishu linnas Foto: SCANPIX

Saksa kohus mõistis täna vangi viis meest, kes käisid Somaalias Al-Qaedaga seotud äärmusrühmituse Al-Shabaab ridades võitlemas.

Kuues mees, kelle Al-Shabaab Lääne nuhina vangi pani ja mitu kuud piinas, pääses Saksa kohtus tingimisi karistusega.

Kõik viis süüdimõistetut on Saksa kodanikud, Frankfurdi kohus määras neile välismaisesse terroriorganisatsiooni kuulumise eest karistuseks kolme ja poole kuni viieaastase vangistuse.

Bonnist pärit mehed olid sõitnud 2012. aastal Keeniasse ja sealt järgmisel aastal Somaaliasse. Mõni oli naise ja lapsedki kaasa võtnud.

Pärast mitu kuud kestnud väljaõpet teenisid nad erinevates Al-Shabaabi baasides ja tugipunktides.

2014. aasta juulis otsustasid nad lahkuda, sest ei suutnud Al-Shabaabi ranget režiimi välja kannatada.

Kolm neist võttis ühendust Saksa saatkonnaga Nairobis ja peeti Frankfurti naastes kinni. Kaks kavatses sõita Süüriasse ja liituda äärmusrühmitusega Islamiriik (IS), kuid peeti Keenias kinni ja saadeti Saksamaale.

Kuues mees, Somaalia juurtega sakslane, sõitis 2013. aastal Keenia kaudu Somaaliasse, kuid islamistid hakkasid pidama teda Lääne spiooniks. Mees vangistati ja teda piinati mitu kuud. Al-Shabaabiga tal ei õnnestunudki liituda, ta peeti Keenias kinni ja toimetati 2014. aastal Saksamaale.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles