USA paigutab Lõuna-Koreasse raketitõrjesüsteemi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demonstratsioon USA ja Lõuna-Korea plaani vastu paigutada THAAD raketid Lõuna-Koreasse.
Demonstratsioon USA ja Lõuna-Korea plaani vastu paigutada THAAD raketid Lõuna-Koreasse. Foto: JUNG YEON-JE/AFP

USA ja Lõuna-Korea teatasid reedel, et jõudsid kokkuleppele raketitõrjesüsteemi THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) paigutamises Lõuna-Koreasse.

Vastavasisulisi läbirääkimisi alustati juba veebruaris pärast seda, kui Põhja-Korea katsetas kaugmaa raketti.

«Nendele konsultatsioonidele tuginevalt moodustasid Lõuna-Korea ja USA alliansi THAAD-i paigutamiseks ... kaitsemeetmena, et tagada Lõuna-Korea ja selle rahva julgeolek,» ütlesid riikide kaitseministeeriumid ühisavalduses.

Avalduses ei täpsustatud, kuhu ja millal süsteem täpselt paigutatakse, öeldes et täpse asukoha valimine on viimastes etappides.

Hiina võimud reageerisid teatele koheselt märkides, et USA raketisüsteemi paigutamine Lõuna-Koreasse «kahjustab tõsiselt» kogu regiooni stabiilsust.

USA kehtestas hiljuti inimõiguste rikkumise eest sanktsioonid kümnele Põhja-Korea kõrgele ametnikule. Pyongyang teatas seepeale neljapäeval, et tegemist on sõjakuulutusega. Lisaks teatas Põhja-Korea reedel, et kui kõnealuseid sanktsioone ei tühistata, siis lõikab Pyongyang läbi kõik diplomaatilised kanalid USA-ga.

«Nüüd, mil USA kuulutas sõja Korea Rahvademokraatlikule Vabariigile, siis lahendatakse suhetes USA-ga esile kerkivad mis tahes probleemid sõjaaja seaduse alusel,» öeldi Pyongyangi avalduses. Põhja-Korea teeb Washingtoni suunal tihti sõjakaid avaldusi, kuid «sõjaaja seadustele» viitamine on haruldane.

Hiina mõistis USA viimased sanktsioonid hukka, öeldes, et Peking on vastu «avalikule survestamisele, vastasseisule ja ühepoolsete sanktsioonide teisele riigile kehtestamisele oma siseriiklikule õigusele tuginedes».

Samuti protesteerisid täna Lõuna-Korea Kaitseministeeriumi ees THAAD'i vastu mitmed sõjavastased aktivistid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles