Peking ei astu Lõuna-Hiina merel sammugi tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Peking ei astu vaidlusalusel Lõuna-Hiina merel sammugi tagasi, teatas riigimeedia täna.

Hiina nõudleb endale pea kogu Lõuna-Hiina merd ning on sinna ehitanud ka sõjalisi rajatisi. Osasid alasid, mida Hiina peab endale kuuluvaks, nõudlevad endale ka Vietnam, Filipiinid, Taiwan ja Brunei.

ÜRO toetatud Alaline Vahekohus (PCA) langetab 12. juulil otsuse Hiina vastu Lõuna-Hiina mere territoriaalvaidluse tõttu Filipiinide esitatud hagis. Peking hagi ei tunnista.

«Kui USA ja Filipiinid tegutsevad hetkeajendil ning sooritavad jultunud provokatsioone, siis ei astu Hiina tagasi ühtegi sammu,» teatas päevaleht Global Times arvamusveerul. Kui Manila kavatseb olukorda pingestada, siis Hiina kavatseb vastu võidelda.

Vastasseisu lõplikuks lahendamiseks võib Hiina teha Scarborough madalikust sõjalise eelposti ning minema pukseerida või põhja lasta vana dessantlaeva, mille Manila ajas karile Spratly saarestikus asuva Second Thomase madaliku lähistel, öeldi artiklis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles