Minister: Lätti saadetavat NATO pataljoni hakkab juhtima Kanada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tankid Saber Strike õppusel Lätis.
USA tankid Saber Strike õppusel Lätis. Foto: SCANPIX

Kanada otsustas võtta juhtrolli Lätti saadetavas pataljonisuuruses NATO üksuses, kinnitas Läti välisminister Edgars Rinkēvičs täna BNS-ile.

«Otsus langetati Kanada valitsuse ja peaministri tasandil,» ütles Rinkēvičs.

«Kanada välisminister Stéphane Dion külastab tuleval nädalal Lätit. Ta kohtub Läti kaitse- ja välisministriga, kellega arutatakse vajaminevaid üksikasju,» lausus ta. Välisministrite sõnul ootab ees tõsine töö sõjaekspertide tasandil, tagamaks, et Läti suudaks olla korralik võõrustajariik.

«Oleme Kanadale tänulikud juhtriigi rolli võtmise eest. Usume, et see on väga tõsine otsus Atlandi-üleste sidemete ja meie regiooni julgeoleku tugevdamises,» ütles minister.

Varssavisse tippkohtumisele kogunenud NATO liidrid peaksid lõplikult heaks kiitma nelja roteeruva rahvusvahelise pataljoni paigutamise Baltimaadesse ja Poola. Pataljone hakkavad juhtima USA, Suurbritannia, Kanada ja Saksamaa.

NATO uus heidutus- ja julgeolekukontseptsioon näeb ette, et pataljoni juhtiv riik jääb alaliseks riiki, kuhu üksus paigutatakse. Lahingrühmas osalevad sõdurid vahetuvad.

Lätit esindavad Varssavi tippkohtumisel president Raimonds Vējonis, kaitseminister Raimonds Bergmanis, välisminister Edgars Rinkēvičs ja relvajõudude ülem Raimonds Graube.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles