NATO: Venemaa muutku Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamise otsust (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tankid Abhaasia piiri ääres.
Vene tankid Abhaasia piiri ääres. Foto: Reuters

NATO kinnitas toetust Gruusia territoriaalsele terviklikkusele ja kutsus Venemaad muutma oma otsust tunnustada separatistlikku Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat riikidena, teatas NATO-Gruusia komisjon avalduses.

Varssavis peetaval NATO tippkohtumisel toimus reedel ka NATO-Gruusia komisjoni istung. «Liitlased kordavad täielikku toetust Gruusia territoriaalsele terviklikkusele ja suveräänsusele selle rahvusvaheliselt tunnustatud piirides,» seisab dokumendis, mida levitasid nii NATO kui ka Gruusia välisministeerium.

Välisministrite tasemel kogunenud komisjon tervitas Gruusia pühendumust mitte kasutada jõudu ja kutsus Venemaad sama tegema.

NATO ja Gruusia välisministrid kutsusid ühtlasi Venemaad viima Gruusia territooriumilt oma väed välja.

Dokumendis seisab ka, et NATO riigid ei tunnusta Venemaa ja Abhaasia ning Venemaa ja Lõuna-Osseetia vahel sõlmitud liitlas- ja strateegilise partnerluse lepinguid, sest need rikuvad Gruusia suveräänsust ja territoriaalset terviklikust ning on otseses vastuolus rahvusvahelise õiguse, OSCE põhimõtete ja Venemaa rahvusvaheliste kohustustega.

Välisministrid tervitasid ka Gali vahejuhtumite ennetus- ja reageerimismehhanismi (IPRM)-i kohtumise jätkumist. IPRM-i kuuluvad Gruusia, Abhaasia, Venemaa, Euroopa Liidu ja ÜRO esindajad.

Venemaa tunnustas Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust 2008. aasta augustis pärast Gruusiaga peetud viiepäevast sõda. Mõlemas enklaavis on Vene sõjaväebaasid.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles