USA mandriosas registreeriti esimene Zika viirusega seotud surmajuhtum

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

USA-s suri Zika viirusesse Utah osariigi elanik, tegemist on esimese Zika puhanguga seotud surmajuhtumiga Ühendriikide mandriosas, ütlesid ametnikud reedel.

Eakas ohver, kes vaevles terviseprobleemi küüsis, suri juuni lõpus pärast reisimist riiki, kus sääskedega leviv viirus on aktiivne, teatas Salt Lake'i maakonna tervishoiuosakond.

"Ehkki sel isikul tuvastati Zika viirus, on täpne surma põhjus endiselt välja selgitamisel. Zika viiruse seotust surmaga ei pruugi olla võimalik kindlaks teha," seisis osakonna avalduses, milles lisati, et ohvri isik ja reisisihtkohad jäetakse avaldamata.

Ühendriikide viiruskontrolli- ja ennetuse keskused (CDC) teatasid aprillis, et USA territooriumil Puerto Ricos suri Zika viirusesse nakatunud 70. eluaastates mees.

Viirus on saarel kiiresti levimas ning sellesse nakatub umbes 50 rasedat naist päevas, ütlesid tervishoiuametnikud varem sel nädalal.

CDC teatel ei ole USA mandriosas Zika levikut registreeritud. 6. juuli seisuga on Ühendriikides viirus tuvastatud 1132 inimesel, kes nakatusid sellesse välismaal.

Zika viirusele puudub vaktsiin või ravi. Enamikel juhtudel on viiruse sümptomid leebed - lööve, liigesevalu või palavik. Kõige tõsisem Zika viirusega seostatud haigus on mikrotsefaalia ehk imikute aju alaareng.

Ehkki Zika viirust on hakatud viimasel ajal palavikuliselt uurima, napib selle kohta endiselt teadmisi. On ebaselge, kui kaua see saab inimorganismis olla, kui suur on viiruse seksuaalvahekorra kaudu levimise risk, missugune on haiguste ja häirete täielik nimekiri, mida see võib tekitada, ning mis liiki sääsed võivad seda edasi kanda.

Teadlased on jõudnud üksmeelele, et Zika viirus tekitab mikrotsefaaliat ehk imikute aja alaarengut ning täiskasvanueas neuroloogilise probleeme, nagu Guillain-Barré sündroomi, mis võib kaasa tuua surma või halvatuse

Zika viirus avastati 1947. aastal Ugandas ja jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles