Clinton ja Trump kutsusid relvavägivalla järel vaoshoitusele

, BNS-i välisuudiste toimetajaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demokraatide eeldatav presidendikandidaat Hillary Clinton reedel Philadelphias Metodisti kirikus.
Demokraatide eeldatav presidendikandidaat Hillary Clinton reedel Philadelphias Metodisti kirikus. Foto: AP/Scanpix

       USA demokraatide ja vabariiklaste eeldatavad presidendikandidaadid Hillary Clinton ja Donald Trump kutsusid sel nädalal aset leidnud tulistamiste järel vaoshoitusele.

Clinton ja Trump tühistasid enamiku valimiskampaania üritustest pärast viie politseiniku tapmist neljapäeva õhtul Dallases. Sellele eelnesid vahejuhtumid, mille käigus lasid politseinikud Louisianas ja Minnesotas maha mustanahalise mehe.

Endine esileedi otsustas reede pärastlõunal siiski osaleda üritusel Philadelphias Metodisti kirikus, kus ta keskendus vägivallale laiemalt ja kuulutas, et "meie riigis on midagi valesti".

Baton Rouge'is maha lastud Alton Sterlingi ja Philadelphia St. Pauli eeslinnas tapetud Philando Castile juhtumitel peatudes ütles Clinton, et kutsub presidendina valgeid ameeriklasi paremini aru saama ärevusest, mida paljud mustanahalised õiguskaitseorganitega lävides tunnevad.

Dallases hukkunud politseinikest ja nende peredest rääkides ütles eksvälisminister, et nad elasid iga päev kartuses, et midagi sellist võib juhtuda ja nad on alati uhked oma teenistuse ja ohverduste eest.

Clinton ütles ka, et ameeriklased peavad "tunnistama, et ühiskonnas ja isegi parimates politseiametites eksisteerivad endiselt varjatud eelarvamused". Presidendina lubas ta kulutada miljard dollarit seda käsitlevate koolitusprogrammide ja uuringute leidmiseks ja rahastamiseks.

"Tahan, et te teaksite, et kui 24 tundi ööpäevas töötav uudistetsükkel liigub edasi, mina seda ei tee," ütles Clinton, lubades asuda relvavägivalla vähendamiseks tööle esimest tööpäevast presidendina.

Trump tühistas Miamis toimuma pidanud kõnekoosoleku. Selle asemel postitas ta Facebooki video, kutsudes inimesi "solidaarsusele õiguskaitseorganitega ning meelde jätma, et tegemist on jõuga tsivilisatsiooni ja täieliku kaose vahel".

Ta nimetas Sterlingi ja Castile surmasid meeldetuletuseks "kui palju tööd seisab ees selle nimel, et iga ameeriklane tunneks, et tema turvalisus on tagatud".

"Praegu on aeg palvetamiseks, armastuseks, ühtsuseks ja juhtrolli etendamiseks," lausus Trump, lubades teha USA taas turvaliseks.

Afganistani sõja veteran Micah Johnson (25) tappis neljapäeva hilisõhtul Dallases politseivastasel meeleavaldusel viis politseinikku ja haavas veel seitset. Ta hukkus mitu tundi kestnud vastasseisu järel politseiga pommiroboti kohale toimetatud pommi plahvatuses.

Sterling lasti maha teisipäeval pärast rüselust kahe valge politseinikuga, kes ta viimaks kõnniteele maha surusid. Vahejuhtum salvestati mobiiltelefoniga. Järgmisel päeval tulistas politseinik Minnesota St. Pauli eeslinnas autos istunud Castilet. Tulistamisele järgnenud hetked filmis ja postitas Facebooki tema tüdruksõber.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles