Obama meenutas hüvastijätus ameeriklaste panust Esimeses maailmasõjas

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama täna Varssavis ajakirjanike ees.
Barack Obama täna Varssavis ajakirjanike ees. Foto: AFP/SCANPIX

Viimase esinejana täna Varssavi Rahvusstaadionil NATO tippkohtumise suure pressisaali ette astunud USA president Barack Obama alustas oma sõnavõttu traagilistest sündmustest kodumaal.

«Vaatamata sellele, kui piinarikas see nädal on olnud, pole Ameerika nii lõhestatud kui mõned võiksid arvata,» kinnitas Ühendriikide president viitega Dallase sündmustele. Ta rõhutas, et Ameerika pole naasmas eelnevate kümnendite rassikonfliktide juurde.

«Kui karm, raske ja masendav sellenädalane elude kaotus ka polnud, on meil olemas alus, millelt liikuda edasi,» jätkas Obama. «Meil on vaja vaid kindlust selle osas, et me suudame toetuda oma loomuse parematele külgedele.»

Pärast üsna pikalt kodumaal aset leidnud sündmustest rääkimist liikus Obama tippkohtumise juurde. «Siin Euroopas on meil alliansi jaoks pöördeline hetk,» ütles ta.

«Vaiksetes surnuaedades Prantsusmaal, Hollandis ja Saksamaal puhkavad ameerika sõdurid. Seal, kus nad langesid,» meenutas ta.

Nagu paljud enne tedagi, tunnistas Obama, et nii paljude probleemidega pole liitlased korraga silmitsi seisnud kunagi varem. «NATO riigid – USA, Prantsusmaa, Kanada, Belgia ja Türgi – on läbi elanud kohutavaid terrorirünnakuid,» märkis ta. «Venemaa on rikkunud sõltumatu Euroopa riigi – Ukraina – suveräänsust.» Ära mainis ta ka väljakutse ELi välispiirile ja brittide otsuse lahkuda ühendusest.

Vankumatu ja stabiilne asi selles keerulises olukorras on Obama sõnul aga USA pühendumus Euroopa julgeoleku toetamisele. «Sel aastal tähistame me saja aasta möödumist esimeste Ameerika sõdurite saabumisest Euroopasse Esimeses maailmasõjas,» meenutas ta. «Vaiksetes surnuaedades Prantsusmaal, Hollandis ja Saksamaal puhkavad ameerika sõdurid. Seal, kus nad langesid.»

Obama kinnitusel püsib ameeriklaste valmisolek Euroopa liitlasi aidata ka täna – NATO artikkel viie raames. Ta tõi uuesti välja selle, et koos NATO poolt Baltimaadesse ja Poolasse paigutatava nelja pataljoni ning USA poolt eraldi Poola tuleva brigaadiga tuuakse alliansi kirdeserva 8000 lisasõdurit. Samuti selle, et ka kaguliitlaste Rumeenia ja Bulgaaria tarbeks lepiti kokku heidutusmeetmetes.

Poola, Kreeka, Eesti ja Ühendkuningriik said Obamalt kohe sissejuhatuses kiita selle eest, et nad kulutavad kaks protsenti oma sisemajanduse kogutoodangust riigikaitseks. Just nii, nagu näevad NATO mängureeglid ette juba 1949. aastast. «Neile, kes teist arvutavad, tähendab see aga, et suurem osa liitlastest oma kohustusi ei täida,» lisas ta kriitikanoodi.

Varssavis sattus Obama ka peagi ametist lahkuva Briti peaministri David Cameroni embusse. Foto: Scanpix
Varssavis sattus Obama ka peagi ametist lahkuva Briti peaministri David Cameroni embusse. Foto: Scanpix Foto: Susan Walsh/AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles