IS on kaotanud tänavu 12 protsenti vallutatud aladest (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Süürias ja Iraagis äärmusrühmituse Islamiriik (IS) valduses olev territoorium on aasta algusest vähenenud 12 protsenti, selgub Briti mõttekoja IHS analüüsist.

«Islamiriigi kalifaat kahanes 2015. aastal 12 800 ruutkilomeetri võrra 78 000 ruutkilomeetrile ehk 14 protsenti. 2016. aasta esimese kuue kuuga kahanes see territoorium veel 12 protsenti,» selgus täna avaldatud analüüsist.

«2016. aasta 4. juuli seisuga on Süürias ja Iraagis Islamiriigi kontrolli all 68 300 ruutkilomeetrit maad,» teatas IHS.

Süürias on IS kaotamas alasid Vene sõjalennukite toel tegutsevatele valitsusvägedele ning araablastest ja kurdidest opositsioonivõitlejate ühendusele Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF), mida toetab USA juhitav koalitsioon.

Samuti võitlevad Süürias IS-iga teised ülestõusurühmitused.

Iraagis on USA ja liitlaste toel tegutsevad julgeolekujõud üheskoos valitsusmeelsete omakaitsejõududega saavutanud IS-i üle mitu tähtsat võitu.

IS-i võitlejad on praegu piiramisrõngas Süüria-Türgi piiri lähistel asuvas Manbiji linnas, mis asub rühmituse peamisel varustusteel nn kalifaadi pealinna Raqqa ja Türgi piiri vahel.

Märtsis tõrjuti pühasõdalased välja Süüria iidsest Palmyra kõrbelinnast ning juunis Iraagi Anbari provintsi pealinnast Fallujah'st.

2015. aastal kaotas IS Süüria-Türgi piiril asuva Tal Abyadi ning Iraagi linnad Ramadi ja Tikriti.

USA kaitseministeerium teatas mais, et IS on kaotanud Iraagis 45 ning Süürias 16-20 protsenti vallutatud aladest.

IHS-i vanemanalüütik Columb Strack ütles, et tagasilöögid tähendavad, et IS kahekordistab jõupingutusi ohvriterohkete rünnakute korraldamiseks.

«Ajal, mil Islamiriigi kalifaat kahaneb ja saab üha selgemaks, et selle valitsemisprojekt kukub läbi, muutub selle jaoks taas prioriteetseks sissisõda."»

«Kahjuks on meil oodata ohvriterohkete rünnakute ja majandustaristu sabotaažiaktide kasvu Iraagis ja Süürias ning kaugemal, muuhulgas Euroopas,» lausus Strack.

IHS-i andmeil on kahanenud ka IS-i sissetulekud, mis olid 2015. aasta keskpaigas 80 miljonit dollarit kuus ning tänavu märtsis 56 miljonit.

Tema sõnul on sellel koostoimes sõjaliste tagasilöökidega mõju rühmituse sidususele, mis avaldub alates jaanuarist suurenenud ülejooksmiste näol.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles