ÜRO Julgeolekunõukogu palus Lõuna-Sudaani naabritelt abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani politseinikud ja sõdurid  valvavad Juba tänavatel.
Lõuna-Sudaani politseinikud ja sõdurid valvavad Juba tänavatel. Foto: STRINGER/REUTERS

ÜRO Julgeolekunõukogu palus pühapäeval Lõuna-Sudaani naabritelt abi riigis taaskord lahvatanud lahingute peatamiseks.

Julgeolekunõukogu liikmed pöördusid "regioonis asuvate riikide" ja Aafrika Liidu poole, et need jätkaksid pühendunud tegutsemist Lõuna-Sudaani kriisi lõpetamise nimel.

ÜRO Julgeolekunõukogu pidas pühapäeval suletud uste taga kohtumise Lõuna-Sudaani vägivalla teemal. ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles, et on endiste mässuliste ja valitsusvägede sõjategevusest pealinnas Jubas šokeeritud ning kutsus vaenupooli vägivalda peatama.

Julgeolekunõukogu kõik 15 liikmesriiki nõudsid ühtlasi, et president Salva Kiir ja asepresident Riek Machar teeksid kõik endast oleneva lahingute koheseks lõpetamiseks ja vägivalla edasise leviku peatamiseks. Samuti nõuti, et riigis pühendutaks viivitamatult rahulepingu tingimuste täitmisele, sealhulgas püsiva relvarahu jõustamisele.

USA nõudis eraldi avalduses vägivalla viivitamatut peatamist.

"USA mõistab karmilt hukka uue vägivallapuhangu Jubas," ütles Ühendriikide välisministeeriumi eestkõneleja John Kirby.

Jubas puhkes pühapäeval endiste mässuliste ja valitsusvägede vahel uuesti sõjategevus, alates neljapäevast on relvakokkupõrgetes tapetud 272 inimest, kellest osa on tsiviilisikud.

"Taas lasud ja tulevahetus ÜRO esinduse piirkonnas, kestab alates poole üheksast hommikul," teatas ÜRO esindus Lõuna-Sudaanis (UNMISS) Twitteris, lisades, et sõjategevus on "katkematu".

Sõjategevus jätkus ka teistes linnaosades, muuhulgas Gudele linnajaos, kus asub endise mässuliste juhi ja praeguse asepresidendi Riek Machari peakorter, ning Tongpingi piirkonnas rahvusvahelise lennujaama lähistel.

Lennufirma Kenya Aiways teatas Jubasse suunduvate lendude tühistamisest "ebakindla julgeolekuolukorra" tõttu.

USA saatkond Jubas manitses oma kodanikke siseruumidesse jääma.

"Olukord Jubas on tunduvalt halvenenud. Valitsuse- ja opositsioonivägede vahel käib tõsine sõjategevus," teatas Ühendriikide saatkond Facebookis.

Pühapäevased kokkupõrked said alguse linna lääneservas, kus on baasid nii endistel mässulistel kui ka valitsusvägedel.

Mässuliste sõnul kasutavad valitsusväed nende vastu tanke ja helikoptereid.

"Rünnatud on meie vägesid Jebeli baasis," lausus Machari pressiesindaja James Gatdek Dak. "Me loodame, et see ei eskaleeru."

Laupäeval tähistas Lõuna-Sudaan iseseisvuse viiendat aastapäeva.

Alates iseseisvumisest 2011. aasta juulis on Lõuna-Sudaan näinud rohkem sõda kui rahu. 2013. aasta detsembris puhkes riigis kodusõda pärast seda, kui president Salva Kiir süüdistas oma asetäitjat Machari riigipöördekatses. 2015. aasta augustis sõlmitud rahulepe pidi konfliktile lõpu tegema, ent vaatlejate hinnangul on ühtsusvalitsuse moodustamisest hoolimata rahuprotsess seiskunud ning sõjategevus jätkunud.

Sellenädalased kokkupõrked sõjaväe ja endiste mässuliste vahel on pealinnas esimesed alates aprillist, mil mõlemad pooled rajasid rahuleppe alusel Jubasse oma positsioonid.

ÜRO Julgeolekunõukogu teatas avalduses, et sõjategevus näitab Kiiri, Machari ja nende toetajate "tõsise pühendumuse puudumist" rahule.

Kodusõda on põhjustanud tõelise humanitaarkatastroofi ja nõudnud kümneid tuhandeid inimelusid, kolm miljonit inimest on pidanud kodud maha jätma ja umbes viis miljonit elab toiduabist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles