UNESCO: terrorism mõjutab maailmapärandi paiku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO peasekretär Irina Bokova
UNESCO peasekretär Irina Bokova Foto: SCANPIX

ÜRO Hariduse, Teaduse ja Kultuuri Organisatsioon (UNESCO) on mures, kuna terrorism ja sõjad mõjutavad aina enam maailmapärandi paiku.

Uudisteagentuuride teatel algas eile Türgis Istanbulis kuni 20. juulini kestev UNESCO maailmapärandi komitee 40. aastakonverents, millel arutatakse konkreetseid meetmeid kaitsmaks maailmapärandi nimekirjas olevaid objekte, mis asuvad sõja- ja terrorismipiirkondades.

UNESCO peadirektor Irina Bokova sõnas avakõnes, et kõige enam on maailmapärandi paigad ohustatud Lääne-Aafrikas Malis ja Lähis-Idas Jeemeni põhjaosas.

Bokova sõnul on maailmapärand kogu inimkonna pärand ja isegi ühe objekti hävimine on suur kaotus.

Äärmusrühmistus Islamiriik on hävitanud mitmeid maailmapärandisse kuuluvaid objekte nii Iraagis kui Süürias, kaasa arvatud kuulsas Palmyras. Süüria armee sundis Islamiriigi Palmyrast taganema, kuid džihadistid hävitasid mitu sajandeid vastu pidanud templit. Arheoloogide teatel on pika ajalooga linnast alles üle 80 protsendi.

Bokova sõnul seavad terrorikolletes maailmapärandi hoidjad oma elu ohtu, kuna Islamiriik peab nii iidseid paiku kui nende kaitsjaid enda arusaamadele ohuks.

UNESCO juht tõi  näiteks Palmyras töötanud arheoloogi Khalid al-Assadi, kelle Islamiriigi džihadistid hukkasid möödunud aastal.

UNESCO nimekirjas on praegu 1031 paika 163 riigis.

UNESCO komitee tahab lisada maailmapärandi nimekirja veel 27 uut paika. Väljapakutute seas on näiteks Mehhikole Vaikses ookeanis kuuluv Revilla Gigedoni saarestik ja arhitekt Frank Lloyd Wrighti modernarhitektuuriga ehitised USAs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles