Video: Vene valvur niidab Moskvas saatkonda naasva USA diplomaadi jalust (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube'i kuvatõmmis

Venemaa avaldas USA saatkonna ees toimunud kähmluse video, kus Moskva väitel näeb seda, kuidas Vene valvur niidab jalust USA diplomaadi. Vene poole väitel oli tegu õigustatud, sest rünnatav oli hoopis missioonilt naasev spioon.

Video lasi eetrisse Gazpromile kuuluv NTV ning sealt näeb, kuidas vormis mees sööstab välja valvuriputkast ja jookseb pikali taksost väljunud diplomaadi, kirjutab Raadio Vaba Euroopa.

Järgneb rüselus, kuni ameeriklasel õnnestub end suruda läbi ukse saatkonna territooriumile, mis ÜRO konventsiooni järgi on puutumatu.

Juhtum toimus juba 6. juunil ning sellele järgnesid osapoolte teineteise pihta lennutatud kriitikanooled. Video lekkis avalikkuse ette aga alles nüüd.

Washington süüdistas Vene föderaalset julgeolekuteenistust (FSB) USA diplomaadi ründamises saatkonna ees ning tolle õlaluu murdmises. Ka heitis USA Venemaale ette seda, et Vene võimud ahistavad üldse diplomaate, tungides neile salaja koju, kiusavad tihedate liikluspolitseikontrollidega ning jälgivad väsimatult neid ja nende peresid.

Vene välisministeerium vastas omapoolse kriitikatulvaga, väites 30. juunil seda, et Moskvas rünnatud diplomaat oli hoopis USA Luure Keskagentuuri (CIA) agent, kes tuli tagasi salajaselt ülesandelt.  

Ministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova väitel muutus konflikt alles siis füüsiliseks, kui valvur küünarnukiga näkku sai, kuigi NTV klipi põhjal jääb pigem mulje, et Vene valvur algatas füüsilise konflikti ise.

Vene poole väitel oli USA diplomaat maskeeritud ning keeldus ka isikut tõendavat dokumenti näitamast. «Ta oleks võinud olla kes iganes: terrorist, äärmuslane, suitsiidipommar,» selgitas Zahharova.

USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby sõnas 7. juulil Washingtonis ajakirjanikele, et on NTV uudisklippi näinud, kuid tema võimuses pole video autentsust kinnitada või seda kahtluse alla seada.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles