Saksamaa nõuab saadikutele õigust külastada Türgi õhuväebaasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kaitseminister Ursula von der Leyen kohtumas sõduritega Incirliki õhuväebaasis.
Saksamaa kaitseminister Ursula von der Leyen kohtumas sõduritega Incirliki õhuväebaasis. Foto: SCANPIX

Kasvavas tülis NATO liitlaste vahel nõudis Saksamaa täna oma parlamendiliikmetele Ankara vastuseisust hoolimata õigust külastada Türgi lennuväebaasi, kus teenivad Saksa sõdurid.

Saksa delegatsioon pidi juulis külastama Türgi lõunaosas asuvat Incirliki baasi, mida koalitsioon kasutab õhulöökideks äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, kuid Ankara tõkestas visiidi.

Saksamaa nõustus detsembris saatma IS-iga võitlevale rahvusvahelisele koalitsioonile baasi appi oma seirelennukid Tornado ja tankerlennuki, hetkel viibib baasis 240 Saksa sõdurit.

Ajakirjanduse teatel keelas Türgi Saksa saadikute visiidi kättemaksuks Bundestagi otsusele tunnistada armeenlaste massitapmine Esimese maailmasõja ajal genotsiidiks. Türgi ametiisikud ei ole seda avalikult kinnitanud.

«Meie jaoks on küsimus sõjaline,» ütles Türgi asepeaminister Numan Kurtulmuş esmaspäeval, lisades, et Bundestagi saadikute visiit ei ole veel kindel ja kõnelused jätkuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles