Lõuna-Sudaani asepresident nõudis samuti vaherahu järgimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigis taaskord lahvatanud vägivald on vallandanud järjekordse põgenikelaine.
Riigis taaskord lahvatanud vägivald on vallandanud järjekordse põgenikelaine. Foto: BEATRICE MATEGWA/AFP

Lõuna-Sudaani asepresident ja endine mässuline Riek Machar nõudis esmaspäeval samuti vaherahu kehtestamist pärast päevi väldanud relvakokkupõrkeid, edastas kohalik meedia.

Varem päeval oli president Salva Kiir andnud käsu kehtestada viivitamatult relvarahu.

"Ma tahan pöörduda kõikide vägede poole, kes on võitluses osalenud ja ennast kaitsnud, et nad püsiksid positsioonidel ja järgiksid relvarahu," ütles Machar raadiojaamale Eye Radio Juba.

Lõuna-Sudaani pealinnas Jubas jätkusid esmaspäeval relvakokkupõrked rivaalitsevate jõudude vahel, linnast kostis mitu võimsat plahvatust ja raskerelvadest tulistamist. Esialgu pole isegi täpselt teada, kas vägivald linnas on lõppenud. Asjatundjate hinnangul on suured kahtlused ka selles osas, kas sõdivad väeüksused üldse alluvad enam oma juhtide kontrollile.

Alates iseseisvumisest 2011. aasta juulis on Lõuna-Sudaan näinud rohkem sõda kui rahu. 2013. aasta detsembris puhkes riigis kodusõda pärast seda, kui president Kiir süüdistas oma asetäitjat Machari riigipöördekatses. 2015. aasta augustis sõlmitud rahulepe pidi konfliktile lõpu tegema, ent vaatlejate hinnangul on ühtsusvalitsuse moodustamisest hoolimata rahuprotsess seiskunud ning sõjategevus jätkunud.

ÜRO Julgeolekunõukogu pidas pühapäeval suletud uste taga kohtumise Lõuna-Sudaani vägivalla teemal. ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles, et on endiste mässuliste ja valitsusvägede sõjategevusest pealinnas Jubas šokeeritud ning kutsus vaenupooli vägivalda peatama.

Julgeolekunõukogu kõik 15 liikmesriiki nõudsid ühtlasi, et Kiir ja asepresident Riek Machar teeksid kõik endast oleneva lahingute koheseks lõpetamiseks ja vägivalla edasise leviku peatamiseks. Samuti nõuti, et riigis pühendutaks viivitamatult rahulepingu tingimuste täitmisele, sealhulgas püsiva relvarahu jõustamisele.

Kodusõda on põhjustanud tõelise humanitaarkatastroofi ja nõudnud kümneid tuhandeid inimelusid, kolm miljonit inimest on pidanud kodud maha jätma ja umbes viis miljonit elab toiduabist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles