Cameron juhib viimast valitsuse istungit (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron juhib viimast valitsuse istungit.
David Cameron juhib viimast valitsuse istungit. Foto: SCANPIX

Kuus aastat Suurbritannia peaminister olnud David Cameron juhatab täna viimast korda valitsuse istungit, ametisse astuv peaminister Theresa May valmistub moodustama valitsust, mis viiks ellu Suurbritannia väljaastumise Euroopa Liidust.

Cameroni viimane tööpäev valitsusjuhina saabus oodatust kiiremini, kuna ootamatud pöörded talle asendaja leidmisel viivad ta võimult vähem kui kolm nädalat pärast Brexitini viinud rahvahääletust.

Valitsev konservatiivne partei nimetas siseminister May eile uueks juhiks pärast seda, kui tema ainus alles jäänud vastaskandidaat energeetika alamminister Andrea Leadsom loobus kandideerimast.

Cameron teatas tagasiastumisplaanist pärast nurjunud kampaaniat veenda Suurbritanniat jääma referendumil EL-i koosseisu.

Kuigi May toetas kampaania ajal Suurbritannia jäämist EL-i, hoidis ta madalat profiili ja on kinnitanud, et austab referendumi tulemust. Esmaspäevases avalduses rõhutas siseminister ühtlasi vajadust saavutada Suurbritanniale lahkumiseks parimad tingimused.

EL-i liidrid jätkavad Suurbritannia survestamist, Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile õhtul uuesti, et London peab tooma kiiresti selgust, millistena soovib näha tulevikus oma sidemeid EL-iga.

Cameron kavatseb astuda homme viimast korda iganädalaseks peaministri küsimuste ja vastuste istungiks parlamendi ette ning kohtuda siis kuningannaga, et esitada tagasiastumispalve. Seejärel teeb monarh parlamendi enamuspartei uuele juhile Mayle ettepaneku moodustada uus valitsus.

Mayst saab Suurbritannia teine naispeaminister pärast Margaret Thatcherit (peaminister aastatel 1979-1990). Teisipäeval arutab May valitsuse võtmekohtade jagamist. Kui uus liider soovib ületada erakonnas referendumist põhjustatud lõhed, tuleb tal hoida valitsuses ka tooride Brexitit pooldanud raskekaallased.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles