Austria tahab Hitleri sünnikodu lammutada (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitleri sünnikodu.
Adolf Hitleri sünnikodu. Foto: Reuters/ScanPix

Austria valitsus otsustas täna sunderastada maja, kus sündis Adolf Hitler, et vältida selle kujunemist neonatside kogunemiskohaks. Riigi siseminister lisas, et soovib hoone lammutamist, vahendab Reuters.

Hitleri perekond elas Braunau am Inni linnas vaid kolm aastat ajal, mil Hitler 1889. aasta 20. aprillil sündis, kuid kahvatukollase hoone saatus on olnud juba pikemalt jutuaineks.

Siseministeeriumi pressiesindaja sõnas, et valitsus on nõustunud võtma vastu seadust, mille alusel maja kuulutataks valitsuse omandiks sundvõõrandamise teel, kuna praegune omanik keeldus maja valitsusele müümast. Eelnõu viiakse nüüd parlamendihääletusele.

«Otsus on vajalik, kuna riik tahab ennetada maja muutumist neonatside kultuskohaks, mida on minevikus korduvalt juhtunud, kui inimesed kogunevad sinna oma loosungeid karjuma,» ütles siseminister Wolfgang Sobotka.

Sobotka lisas, et maja lammutamine on tema idee. Maja saatuse otsustab 12-liikmeline komisjon, kuhu kuuluvad erinevate valdkondade eksperdid.

Hoone kuulub pensionieas kohalikule naisele, kelle käest Austria valitsus on seda 1972. aastast üürinud. Riik maksab hoone üüri eest ligi 4800 eurot kuus.

Hoones on varem paiknenud puuetega inimeste töökojad, kuid 2011. aastast on see tühjana seisnud, kuna omanik ei ole nõustunud maja edasise kasutamise plaanide osas ning keeldub hoonet müümast.

Kui parlamendis otsustatakse sundvõõrandamise kasuks, ei ole omanikul õigust otsust edasi kaevata ning talle makstakse välja summa, mis ühtib sellega, mida makstakse raudtee-ehitamise käigus võõrandatud kinnisvara omanikele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles