Lõuna-Sudaanlased väljuvad kokkupõrgete lõppedes varjupaikadest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO ajutine varjupaik Jubas.
ÜRO ajutine varjupaik Jubas. Foto: SCANPIX

Inimesed said viimaks väljuda ajutistest varjupaikadest , kui relvarahuga lõppes täna mitu päeva kestnud vägivallalaine riigi pealinnas Jubas, teatab Reuters.

President Salva Kiirele ja asepresident Riek Macharile lojaalsed väed on neljapäevast alates üksteist õhutõrjerelvade, ründekopterite ja tankidega rünnanud. Vägivald algas üks päev enne riigi viiendat iseseisvuspäeva.

Vägivallalaine on külvanud kahtlusi eelmisel aastal sõlmitud rahuleppe pidavuse üle, mis pidanuks lõpetama riigis kaks aastat kestnud etnilise vägivalla Kiire ja Machari leeri vahel.

Kumbki osapool rahutuste eest vastutust ei võta ning mõlemad kutsusid oma vägesid lahingutegevuse käigus üles rahule. See aga viib mureliku järelduseni, et liidrid on oma vägede üle kontrolli kaotanud või siis on mängus kolmandad poliitilised jõud.

Eile öösel välja kuulutatud relvarahu paistab esialgu pidavat ning Machari-poolsed ametnikud kinnitasid, et on läbirääkimisteks valmis. Kohtumise toimumist ega päevakorda ei täpsustatud.

Mõned Juba elanikud on otsinud varju ÜRO baasidest, teised jällegi kirikutest ja koolimajadest.

«Mõned varjupaiga otsijatest on tulnud tänavale jalgu sirutama. Siiski ei liigu nad ohututest kohtadest kuigi kaugele,» ütles humanitaarabigrupi liige Jeremiah Young.

«Rahutuste lõppedes peame arvestama suure humanitaarabi vajadusega. Neil on vaja toitu, peavarju ja puhast joogivett.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles