Pentagoni juht kiitis Afganistani julgeolekujõude (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashton Carter ja Ashraf Ghani.
Ashton Carter ja Ashraf Ghani. Foto: Reuters / Scanpix

USA kaitseminister Ashton Carter kinnitas teisipäeval taas Washingtoni toetust Afganistani julgeolekujõududele, kelle mehisust ta kiitis.

Mõned päevad varem olid Ühendriigid ja NATO tõotanud jätta Afganistani tuhandeid sõdureid. Selle sammu üle väljendas rahulolu ka president Ashraf Ghani, kelle sõnul näitab see usalduslikku õhkkonda Washingtoni ja Kabuli vahel.

Kohalikud jõud on taganud julgeolekut Afganistanis 2015. aasta algusest, mil nad võtsid selle vastutuse üle NATO lahingüksustelt.

Ainuüksi möödunud aastal hukkus riigis üle 5000 Afganistani sõduri ja politseiniku, seistes silmitsi mitte üksnes Talibani, vaid ka Al-Qaeda ja äärmusrühmituse Islamiriik (IS) rünnakutega.

Taliban võttis vastutuse läinud kuul korraldatud suitsiidirünnaku eest Kabulis, milles hukkus 30 afgaani politseikadetti.

"Afganistani julgeolekujõud on visa vaenlase ees näidanud üles motivatsiooni, tahet ja paindlikkust," lausus Carter Kabulis ühisel pressikonverentsil Ghaniga.

"Ma avaldan neile tunnustust vapra võitluse eest möödunud aasta karmil võitlushooajal."

Kõneldes hiljem USA vägedele Bagrami õhuväebaasis rõhutas Carter samas, et ilma rahvusvahelise rahalise ja sõjalise abita ei suuda Afganistani väed kindlustada kontrolli riigi üle.

President Barack Obama, kes kaheksa aasta eest tõotas oma valimiskampaanias teha lõpu sõdadele Afganistanis ja Iraagis, ei ole seda hapra julgeolekuolukorra tõttu mõlemas riigis suutnud.

Möödunud nädalal loobus ta kavast kärpida USA sõdurite arvu Afganistanis aasta lõpuks 9800-lt 5500-le. Selle asemel jääb sinna 8400 sõjaväelast, enamasti NATO egiidi all instruktoritena ja toetavas rollis, umbes neljandik aga on spetsialiseerunud terroritõrjeoperatsioonidele.

Obama andis ka loa võtta Taliban sihikule proaktiivselt ja abistada Afganistani jõude, mitte üksnes oodata, et siis rünnakuile reageerida.

Carteri sõnul kasutab otsus anda Ühendriikide komandöridele suuremad volitused koostööks Afganistani vägedega ja Talibani ründamiseks maksimaalselt ära USA vägede efektiivsust Afganistanis.

NATO lubas nädalavahetusel peetud tippkohtumisel jätta oma väed Afganistani vähemalt 2017. aasta lõpuni.

Rahvusvaheliste liitlasjõudude koosseisus teenib praegu Afganistanis ühtekokku 13 000 sõdurit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles